Fara pretentia de a fi original, acest blog se doreste a fi mai ales o arhiva personala.Unele articole sunt preluate de pe internet , altele sunt pareri proprii.

joi, 31 mai 2012

TORT MICA SIRENA

Pentru ca urmeaza ziua fetitei mele si am convenit amandoua sa facem un tort sirena, am inceput sa fac din timp decoratiunile.
Am preparat pasta de zahar asa cum a fost comanda, albastra.

Am imbracat papusa in folie pana la mijloc.Si asistata de fetita mea am inceput sa imbrac papusa.Bilutele sunt din cele la borcanel de la Dr Oetker.Din resturile de pasta ramase de la coada am facut cureaua,sutienul,floricelele,colierul si cercei asortati.








Urmeaza sa postez tortul cand va fi gata.


Si iata si tortul...


Nu stiu daca se vede chiar bine dar aici deja am inceput sa adaug frisca bleu pe marginea tortului.

Si valurile....

Detaliu cu marginea.




 










 















PLANTE AROMATICE DIVERSE

CHIMEN
 Chimenul poate creşte până la 90 cm înălţime. Conţine taninuri, uleiuri esenţiale şi uleiuri nutritive.
Scop decorativ: datorită inflorescenţei, dispusă sub forma unor umbrele de culoare roşie
Efecte terapeutice: chimenul calmează durerile stomacale şi sporeşte pofta de mâncare
Gastonomie: seminţele de chimen sunt folosite la fripturi, cartofi, supe şi salate

CORIANDRU
 Frunzele au un miros foarte puternic. Vara coriandrul produce umbrele de flori albe sau roşii. Din flori cresc seminţe iuţi.
Scop decorativ: Florile de coriandru arată bine în straturi dar şi în buchete.
Efecte terapeutice: ceaiul din coriandu amestecat cu chimen si nucşoară înlătură problemele stomacale şi intestinale uşoare

LAURUL-DAFINULFrunzele au margini şerpuitoare şi o aromă puternică, care este conferită de uleiurile esenţiale bogate.
Scop decorativ: cu frunzele sale mereu verzi şi foarte aromate, laurul adaugă un plus de frumuseţe balcoanelor, teraselor şi grădinilor. Puteţi aranja o grădină în care să plantaţi laurul alături de alte plante aromatice mediteraneene, cum ar fi: rozmarinul, mirtul, levănţica şi oregano.
Efecte terapeutice: Uleiul de laur se foloseşte în tratarea luxaţiilor şi a vânătăilor. Fructele de laur sunt de ajutor în tratarea reumatismului
Gastronomie: frunzele de dafin confer o aromă extraordinară supelor, sosurilor şi a felurilor pe bază de carne.

LEVĂNŢICA
  Levănţica e utilizată la fabricarea parfumurilor şi a săpunurilor.
. Levănţica e bogată în uleiuri esenţiale, saponine, taninuri şi alcaloizi.
 Scop decorativ: Levănţica arată bine alături de trandafiri. O puteti cultiva alături de alte plante, la marginea straturilor, parfumul ei ajungând până la cele mai înalte balcoane.
Cosmetică: levănţica uscată este folosită ca ingredient la băi, din ea extrăgându-se şi ulei.
Efecte terapeutice: levănţica se utilizează ca ingredient la prepararea băilor, deoarece induce somnul, diminuând starea de stres. Levănţica ajută la problemele legate de tensiune şi la durerile de stomac.
Gastronomie: levănţica este una din faimoasele “ierburi de Provence”, alături de isop, oregano, rozmarin, salvie, cimbru şi fenicul.

MENTA
Efecte terapeutice: menta conţine mentol, ca şi izma, şi este folosită împotriva problemelor stomacale şi intestinale.
Gastonomie: aroma proaspătă de mentă se potriveşte bine felurilor de mâncare dulci, contribuind, de asemenea, la prepararea unui ceai delicious. Frunzele de mentă trebuie gătite, din cauza perilor care le acoperă.

MIRT
Mirtul conţine o mare cantitate de uleiuri esenţiale, precum şi răşini, taninuri şi alcaloizi.
Scop decorativ: puteţi planta mirtul în ghivece, pentru a vă putea bucura de el toată vara, sau, dacă vreţi, puteţi savura parfumul şi puteţi avea senzaţia de vară mediteraneeană tot timpul iernii întrucât mirtul îşi păstrează aroma tot timpul anului.
Efecte terapeutice: frunzele de mirt conţin un ulei esenţial cu efecte antiseptic, care ajută în acelaşi timp la problemele de respiraţie.
Gastronomie: mirtul este folosit ca rozmarinul sau ca cimbrul, la carne ape grătar. Frunzele pot fi pregătite ca cele de dafin. Fructele mirtului pot fi folosite ca ingredient la prepararea sosurilor.


BUSUIOC

Efecte terapeutice: uleiul esenţial de busuioc calmează nervii şi alungă stresul.
Cosmetică: busuiocul este foarte efficient în menţinerea respiraţiei proaspete. Adăugaţi 1 mână de frunze proaspete de busuioc într-o cană de apă fierbinte , lăsaţi să stea 15 minute şi clătiţi-vă gura cu acest amestec.
Gastronomie: busuiocul este folosit foarte des în bucătăria mediteraneeană. Se adaugă salatelor şi pastelor, dar şi felurilor pe bază de carne şi peşte.

MĂGHIRAN
Măghiranul e bogat în uleiuri esenţiale, taninuri şi substanţe amare.
Zone de creştere ale măghiranului: Măghiranul are nevoie de acelaşi condiţii ca şi oregano: soare, căldură, şi un sol umed.
Utilizare măghiran: Scop decorativ: măghiranul creşte ca plantă anuală, pe balcoane, în ghivece. Răspândeşte un miros plăcut în amestecul cu alte plante.
Efecte terapeutice ale măghiranului: măghiranul conţine substanţe care ajută digestia. Ceaiul de măghiran întăreşte sistemul nervos. Egiptenii antici foloseau măghiranul la dezinfectarea rănilor.
Gastronomie: aroma măghiranului se potriveşte foarte bine la supe, cartofi şi feluri pe bază de carne.

OREGANO
Oregano conţine nu numai taninuri şi alaliozi, dar şi un ulei esenţial ce are în componenţa sa timol.
Scop decorativ:  Oregano e o plantă aromatică foarte frumoasă, care atrage albinele, fluturii li multe alte insect. Arată minunat în grădinile cu pitre. Oregano creşte bine pe balcon, plantat în ghivece. Florile uscate de oregano conferă bucheţelelor o notă aparte.
Utilizare oregano:
Gastronomie: Plantă aromatică folosită la pizza, supe, carne şi paste. Oregano se foloseşte în amestec cu alte plante aromatice, pentru a obţine faimoasele “ierburi de Provence”.
Efecte terapeutice: substanţele amare stimulează funcţia vezicii biliare. Ceaiul preparat din 1 lingură de oregano la 1 ceaşcă de apă fierbinte ameliorează problemele stomacale şi intestinale.
Cosmetică: Uleiul esenţial conţinut de oregano se foloseşte în compoziţia a numeroase produse cosmetice.

ROZMARIN
. Frunzele aromatice ale rozmarinului conţin foarte mult ulei esenţial bogat în camfor. Rozmarinul mai conţine saponină, cu efect expectorant, ca şi taninuri şi alcaliozi amari.
Scop decorativ: rozmarinul are o aromă plăcută, de aceea ar trebui să-l plasaţi într-un loc folosit pentru relaxare.
Efecte terapeutice: rozmarinul este bun pentru digestive şi pentru circulaţia sângelui. Datorită efectului său, rozmarinul este utilizat ca ingredient de bază pentru tratarea reumatismului. Planta mai stimulează şi întăreşte sistemul nervos.
Cosmetică: Uleiul de rozmarin este un ingredient de bază în prepararea parfumurlor şi a cosmeticelor. Adăugat în apa de baie, are efecte stimulatoare sexual şi ale sistemului nervos.
Gastronomie: datorită aromei sale intense, rozmarinul este un condiment foarte bun pentru carnea de diverse feluri şi pentru peşte.


VALERIANĂ

. Valeriana conţine alcaloizi cu efecte de calmare.
Scop decorativ: valeriana produce o multitudine de flori albe sau roz. Uscate, pot fi folosite la crearea buchetelor.
Efecte terapeutice: Valeriana este utilizată cu success împotriva insomniei, a nervozităţii şi a stresului. Efectele sale calmante sunt induse de substanţa chimică valepotriată. Valeriana mai conţine acid izovalerian, esteruri şi taninuri, precum şi uleirui esenţiale. În timpul perioadelor de nervozitate sau insomnia, o baie cu valeriană înainte de culcare poate aduce relaxarea mult dorită. Se consideră că valeriana stimulează şi pofta de mâncare.
Cosmetică: uleiul de valeriană e folosit pe scară industrială la fabricarea parfumurilor, precum şi ca ingredient aromatic în industria alimentară.

marți, 29 mai 2012

MOUSSE DE CIOCOLATA SI CAFEA

Ingrediente:
-4galbenusuri+6linguri de zahar
-4albusuri+6linguri de zahar
-3ciocolate Poiana cu lapte
-50 ml de cafea
-500 ml frisca lichida
-1plic gelatina

Se bat 4 galbenusuri cu 6 linguri de zahar pana se fac  crema.Albusurile se bat  spuma cu 6 linguri de zahar, se bate si frisca si se dau toate la rece.Se face cafeaua.Se maruntesc cele 3 ciocolate si se  topesc la baine marine.Se adauga crema de galbenusuri peste ciocolata lichida cate putin, se amesteca si cafeaua, se adauga albusurile batute, apoi la sfarsit frisca.Se omogenizeaza toate apestecand cu o spatula usor, de jos in sus ca sa nu se lase albusul.Se inmoaie gelatina 10-15min,se topeste pe baine marine si se amesteca cu compozitia de ciocolata.Se umple tortul si se da la rece.
Compozitia de mai sus este pentru un blat mare, dreptunghiular.Pentru un tort normal de diametru 24/26cm se folosesc jumatate din cantitatile de mai sus.

joi, 10 mai 2012

BICARBONATUL INTREBUINTARI







Sfaturi practice de utilizare a bicarbonatului de sodiu ca agent de curățare:



Dizolvat în puțină apă îndepărtează petele de ceai sau cafea de pe obiectele din porțelan
Curăță excelent grăsimea și petele de pe chiuvete, blaturile din bucătărie, gresie sau faianță, cratițe și oale
Poate înlocui lichidul pe care îl folosiți pentru a curăța wc-ul: împrăștiați pe vasul de wc 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu, lăsați să acționeze pentru 15 minute; frecați cu o perie, va curăța și va elimina mirosul neplăcut
O soluție din 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 100 de ml de apă curăță excelent interiorul frigiderului
Bicarbonatul umezit ușor poate constitui o excelentă pastă cu care puteți curăța tacâmurile din inox
In amestec cu oțetul poate desfunda chiuveta
Pentru a elimina mirosul nepăcut poate fi folosit pentru a curăța găleata de gunoi sau recipientele din plastic
Pentru a curăța perdelele de la cabina de duș le puteți pune într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă
Amestecând 3 părți de bicarbonat de sodiu cu o parte apă obțineți o pastă care poate fi folosită pentru a curăța cuptorul de la aragaz sau cuptorul cu microunde
Adăugat în compartimentul de detergent al mașinii de spălat imbunatateste actiunea detergentului.
Poate fi folosit pentru a îndepărta zgărieturile și urmele de creion de pe podele sau pereți
Poate fi folosit pentru a scoate diverse pete
O soluție de bicarbonat și apă curăță excelent periile de păr
Pasta obținută din bicarbonat de sodiu și apă îndepărtează petele de pe manșete sau gulere
Pentru a reîmprospăta culorile covoarelor presărați bicarbonat de sodiu peste ele și frecați ușor cu o perie uscată
O pastă din bicarbonat de sodiu și oțet poate fi folosită pentru a curăța orice tip de grătar
Pus în cutiile cu nisip ale pisicilor îndepărtează mirosul neplăcut
Adăugat în apă prelungește viața florilor puse în vaze
Adăugat în scrumiere înlătură mirosul specific
Dacă lăsați în frigider un recipient deschis în care aveți bicarbonat de sodiu nu va mai mirosi urât
Puneți puțin bicarbonat de sodiu în manușile de plastic pe care le folosiți în gospădărie, vor intra mult mai ușor pe mâni
Amestecați o parte bicarbonat de sodiu, cu o parte apă și una de oțet pentru a face o soluție în care puteți pune periile cu care vopsiți, nu se vor mai usca
Folosiți puțin bicarbonat pentru a îndepărta urmele de adeziv de pe geamuri
Bicarbonatul de sodiu presărat pe lângă casă împiedică invazia furnicilor și a gândacilor
Aplicat cu mișcări circulare pe fața ușor umezită este un excelent scrub
Poate fi folosit ca scrub pentru întregul corp, fie simplu, fie amestecat cu puțin ulei de măsline
Adăugat în șamponul pe care îl folosiți uzual acționează ca un balsam pentru păr
Folosit simplu sau în amestec cu peroxid înlocuiește cu succes pasta de dinți (amestecați2 părți bicarbonat cu o parte peroxid)
Aplicat pe tălpi previne mirosul neplăcut
Este un excelent deodorant,îl puteți folosi fie folosit pur și simplu aplicat la sub braț, fie ca bază pentru un deodorant facut in casa
Aplicat pe mâini elimină mirosuri persistente (de ex. mirosul de pește)
Ajută la îndepărtarea durerii în cazul înțepăturilor de insecte
Adăugat în apa de baie a bebelușilor ameliorează iritațiile cauzate de scutece
Puteti de asemenea sa va muiati pur si simplu periuta de dinti in borcanelul cu bicarbonat si sa-l folositi ca atare pentru o curatare suplimentara.
Improspatati- va gura
Puneti o lingurita de bicarbonat in jumatate de pahar de apa, clatiti energic, scuipati, apoi clatiti cu apa. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.
Inmuiati dispozitivele orale
Inmuiati dispozitivele orale (precum aparate dentare, gutiere, proteze, recipientele de pastrare) intr-o solutie din 2 lingurite de bicarbonat dizolvat intr-un pahar sau un recipient mic cu apa calduta. Bicarbonatul desprinde resturile alimentare si neutralizeaza mirosurile pentru a pastra dispozitivele curate. Puteti, de asemenea, sa periati dispozitivele orale direct cu bicarbonat
Folositi ca scrub facial sau exfoliant pentru corp
Oferiti-va un masaj abraziv inviorator pentru fata sau corp. Faceti o pasta din 3 parti bicarbonat si o parte apa. Masati bland in sens circular pentru a exfolia pielea. Apoi clatiti. Procedeul este destul de bland pentru a putea fi folosit in fiecare zi.
. Evitati deodorantul agresiv
Pudrati-va axila cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile.
Folositi ca antacid
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur si eficient pentru a usura arsurile sau durerile de stomac, si/sau indigestia acida. Urmariti indicatiile de pe pachetul de bicarbonat pentru instructiuni.
Tratati piscaturile de insecte si mancarimile de piele
Pentru piscaturi de insecte, faceti o pasta din bicarbonat si apa, apoi aplicati-o ca pe o alifie pe locul afectat. Pentru a usura mancarimile, luati niste bicarbonat in palma si frecati-va cu el pe pielea umeda dupa baie sau dus.
Obtineti un sapun de maini care inmoaie pielea
Evitati sapunurile dure si eliminati bland murdaria intrata in piele, neutralizand si mirosurile, folosind o pasta din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa, sau 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte sapun bland de maini. Apoi clatiti.
Ajutati-va parul
Otetul este uimitor pentru par, dar si bicarbonatul are rolul lui la dus. Presarati un pic de bicarbonat in palma, impreuna cu samponul dvs favorit. Samponati normal si clatiti temeinic – bicarbonatul ajuta la eliminarea reziduurilor lasate de produsele de coafat, astfel incat parul dvs va fi mai curat si mai usor de aranjat.
Curatati pieptenii si periile
Pentru un par lucios, cu mai multa stralucire, pastrati pieptenii si periile curate. Inlaturati uleiurile naturale secretate de par si resturile de produse de coafat prin inmuierea pieptenilor si a periilor intr-o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat si o mica cantitate de apa de la robinet. Clatiti si permiteti sa se usuce.
Pregatiti o baie care sa inmoaie pielea uscata
Adaugati o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu in apa din cada pentru a neutraliza acizii de pe piele si pentru a ajuta la curatarea uleiurilor si a transpiratiei. Va veti simti pielea foarte fina. Sau concentrati- va doar asupra picioarelor. Dizolvati 3 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un lighean sau o cadita cu apa calda si inmuiati-va picioarele. Apoi frecati usor.
Faceti un abraziv fin pentru suprafete
Pentru curatarea sigura si eficienta a cazilor de baie, a placilor de gresie si faianta, a ciuvetelor – chiar si a faiantei din fibra de sticla sau lucioasa – presarati usor bicarbonat pe un burete curat si umed si frecati ca de obicei. Clatiti bine si stergeti. Pentru extra-curatare, faceti o pasta din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasa si detergent lichid de vase – lasati-o sa actioneze putin, apoi frecati.
Spalati farfuriile, oalele si tigaile cu mana
Adaugati 2 linguri cu varf de bicarbonat (impreuna cu detergentul dvs obisnuit de vase) in apa cu care spalati vasele, pentru a indeparta la indepartarea grasimii si a resturilor de alimente de pe farfurii, oale si tigai. Pentru cratitele in care s-a gatit si s-au uscat grasimea pe ele, mai intai inmuiati-le in apa cu detergent si bicarbonat, apoi puneti bicarbonat pe un burete umed si frecati cu aceasta pudra neabraziva.
Improspatati buretii
Inmuiati buretii care miros a vechi intr-o solutie puternica de bicarbonat de sodiu pentru a scapa de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate intr-un litru de apa calda). Pentru dezinfectare mai puternica, folositi microundele* *.
Curatati cuptorul cu microunde
Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curata delicat interiorul si exteriorul cuptorului cu microunde si nu lasa urme de chimicale cu miros puternic. Clatiti bine cu apa.
Lustruiti argintaria
Folositi o pasta formata din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa. Frecati argintaria cu aseasta pasta, folosind o carpa moale sau un burete. Clatiti bine si uscati pentru tacamuri stralucitoare din inox si argint.
Curatati ibricele de cafea si de ceai
Inlaturati petele de cafea si de ceai si eliminati gustul amarui spaland ibricele si cafetierele cu o solutie dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat intr-un litru de apa calda. Pentru petele insistente, incercati sa lasati la inmuiat peste noapte in solutia de bicarbonat si detergent, sau sa frecati cu pasta de bicarbonat pe un burete umed.
Curatati cuptorul
Presarati bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiti cu apa ca sa umeziti bicarbonatul. Lasati sa stea peste noapte. Dimineata frecati, razuiti bicarbonatul si eliminati murdaria cu un burete sau cu un aspirator, si clatiti.
Curatati podelele
Indepartati urmele si mizeria (fara urme nedorite de zgarieturi) de pe podele nelacuite sau dale de gresie ori marmura folosind o solutie dintr-o jumatate de ceasca de bicarbonat intr-o galeata de apa calda – stergeti cu mopul si clatiti pentru o podea stralucitoare. Pentru urmele lasate de incaltaminte folositi bicarbonat pe un burete umed, apoi clatiti.
Curatati mobila
Curatati si inlaturati urmele (inclusiv de creion) de pe pereti si mobila vopsita, aplicand bicarbonat de sodiu pe un burete umed si frecand delicat. Stergeti cu o carpa moale si uscata.
Curatati perdelele de dus
Curatati si dezodorizati perdeaua din vinil de la cabina de dus, presarand direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecati perdeaua de dus si apoi clatiti. Lasati-o sa se usuce atarnata.
Dati-i mai multa putere detergentului lichid de rufe.
Oferiti extra-curatare adaugand rufelor dvs o jumatate de ceasca de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe sa actioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete si mai luminoase. Sau puteti adauga o jumatate de ceasca de bicarbonat la ciclul de clatire al masinii pentru cearsafuri si prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeti la sala sau in care munciti in gradina.
Curatati si improspatati echipamentele sportive
Folositi o solutie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat intr-un litru de apa calda) pentru a curata si dezodoriza echipamentele sportive imbacsite de mirosuri. Presarati bicarbonat de sodiu in husele croselor de golf si in gentile in care va tineti echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile si pentru a curata partile metalice (fara a le zgaria!) cu o pasta din bicarbonat de sodiu (3 parti bicarbonat, o parte apa) si o perie. Clatiti bine.
Inlaturati petele de ulei si grasime
Folositi bicarbonat pentru a curata urmele de ulei si grasime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presarati bicarbonat pe pata si frecati cu o perie
Curatati bateriile
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a inlatura urmele de coroziune lasate de acidul de baterie in autoturism, masina de tuns iarba, etc, pentru ca este un alcalin slab. Asigurati-va ca ati deconectat terminalele bateriei inainte de a curata. Faceti o pasta din 3 parti bicarbonat si o parte apa si aplicati cu o carpa umeda pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. Dupa ce ati curatat si reconectat terminalele bateriilor, stergeti-le cu vaselina pentru a preveni o viitoare coroziune. Va sfatuim sa fiti foarte atenti cand lucrati cu baterii – contin un acid foarte puternic.
O masina curata
Folositi bicarbonatde sodiu pentru a curata farurile, partile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinyl si covorasele de cauciuc ale masinii, fara a va face griji in legatura cu zgarieturi nedorite. Folositi o solutie de bicarbonat dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat si un litru de apa. Aplicati cu un burete sau cu o carpa umeda pentru a inlatura murdaria adunata la drum, rasini de la copaci, insecte si smoala. Pentru petele incapatanate folositi bicarbonat presarat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminati mirosurile presarand bicarbonat direct pe pata pe tesatura huseelor sau pe carpete. Asteptati 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspirati bicarbonatul.
Scapati de mirosul cosului de gunoi si al tomberoanelor cu reciclabile
Presarati bicarbonat pe fundul galetii de gunoi pentru a tine la respect mirosurile. Curatati containerul pentru materiale reciclabile periodic, presarand bicarbonat pe un burete umed. Curatati si clatiti. De asemenea, presarati putin bicarbonat deasupra pe masura ce adaugati materiale reciclabile in container.
Odorizati scurgerile si recipientele pentru gunoi.
Pentru a elimina mirosurile din chiuveta, din scurgeri si din tomberoanele de gunoi si pentru a impiedica mirosurile persistente sa revina, turnati o jumatate de ceasca de bicarbonat in timp ce curge apa calda – va neutraliza atat mirosurile acide cat si pe cele bazice de pe scurgere. (Aceasta e o metoda buna de a scapa de bicarbonatul care a fost folosit la reimprospatare aerului din frigider)
Scoateti mirosurile si murdaria din masina de spalat de vase
Folositi bicarbonatul pentru a scoate mirosurile inainte de a porni programul masinii de spalat vasele si apoi ca un agent de curatare bland in timpul ciclului de spalare.
Scoateti mirosurile din cutiile pentru depozitat mancarea
Intre utilizari, plasati un recipient cu bicarbonat de sodiu in cutiile pentru pachetel ale fiecarui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente.
Scoateti mirosurile din covoare
Presarati liber bicarbonat de sodiu pe covor. Lasati sa stea peste noapte sau cat de mult posibil (cu cat il lasati mai mult, cu atat functioneaza mai eficient). Maturati cantitatile mai mari de bicarbonat, apoi aspirati restul (notati faptul ca sacul aspiratorului va deveni plin si greu). Un bonus suplimentar: veti curata si aspiratorul de mirosuri.
Improspatarea sifonierelor
Plasati o cutie cu bicarbonat pe un raft al sifonieruliui pentru a mentine aerul proaspat inauntru si a-l feri de mirosuri.
Indepartati mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casa
Puneti pe fundul litierei pentru pisica bicarbonat, apoi turnati deasupra nisipul obisnuit. Pentru a improspata intre doua schimbari ale nisipului, presatati deasupra litierei bicarbonat, dupa ce ati inlaturat resturile pisicii. Eliminati mirosurile din asternutul pisicii presarand liber bicarbonat, asteptati 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri puternice), apoi aspirati.
Eliminati mirosurle dim tenisi
Preveniti accentuarea mirosurilor din incaltamintea de sport presarand bicarbonat in ei intre utilizari. Scuturati–i inainte de a-i incalta.
Improspatati animalele de plus
Mentineti jucariile de plus curate si placut mirositoare facanmdu-le un dus uscat cu bicarbonat atunci cand nu le folositi. Presarati bicarbonat pe ele si lasati sa stea 15 minute inainte de a-l peria sau aspira.
Rezolvati toate necesitatile pentru e excursie cu cortul
Bicarbonatul este un “must-have” pentru urmatoarea excursie cu cortul. Poate spala vasele, poate curata oalele, poate deveni sapun de maini, deodorant, pasta de dinti, extinctor, si mai are inca multe utilizari.
Extinctor
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta in fazele incipiente ale incendiilor domestice izbucnite datorita grasimii sau circuitelor electrice, pentru ca atunci cand bicarbonatul este incalzit, emana dioxid de carbon, care ajuta la potolirea flacarilor. Pentru micile focuri izbucnite in zona de gatit (tigai, gratare, cuptoare) opriti gazul sau curentul electric daca puteti face asta in siguranta. Dati-va inapoi si aruncati la baza flacarii cativa pumni de bicarbonat pentru a domoli flacarile – si chemati pompierii doar ca sa fiti siguri.
. Ingrijire pentru sistemul septic
Folosirea regulata a bicarbonatului in tevile de scurgere le poate mentine pe acestea in stare buna de functionare, fara sa se infunde. O cana de bicarbonat pe saptamana va ajuta la mentinerea unui pH favorabil in rezervorul septic.
. Curatati fructele si legumele
Bicarbonatul de sodiu este metoda cea mai sigura si eficienta pentru a inlatura murdaria si reziduurile de pe fructele si legumele proaspete. Presarati un pic pe un burete umed curat, frecati si clatiti. Iata inca o modalitate de a va curata legumele***.
Pus in apa pentru spalaturi in zona vaginala este excelent impotriva candidozei, inlaturand mancarimile.

OTETUL SI INTREBUINTARILE LUI


  • Curăță depunerile de calcar și spumă din mașinile de spălat rufe- o dată pe lună puneți un litru de oțet alb în compartimentul de detergent al mașinii și programați mașina la un ciclu de spălare cu apa cât mai fierbine, fără rufe
  • Curăță fierul de călcat de depunerile de calcar-puneți în compartimentul de apă al fierului de călcat o cană de oțet, setați-l să elibereze abur și călcați ușor o cârpă de bumbac ; după ce se elimină tot oțetul repatați procesul cu apă și ștergeți bine talpa fierului de călcat
  • Curăță  de calcar automatul de cafea, sterilizatorul pentru biberonul bebelușului-puneți în loc de apă oțet alb, lăsați să se parcurgă un ciclu de fierbere după care puneți apă și porniți încă o data aparatul. Pentru mămicile care fierb biberoanele în mod tradițional, pe aragaz, adăugați în apa în care fierb câteva picături de oțet, nu se va mai depune calcar pe ele
  • Îndepărtează calcarul de pe capul de duș-puneți capul de duș într-un recipient cu oțet, astfel încăt să fie complet acoperit, lăsați-l să stea pentru 2-3 ore și în final veți descoperi un cap de duș care arată ca nou
  • Îndepărtează mirosurile neplăcute-amestecați o cană de apă cu o cană de oțet și clătiți cu soluția astfel formată borcanele sau recipientele care au prins miros
  • Frăgezește carnea-dacă nu aveți la îndemână vin puteți folosi oțet pentru a marina carnea, alături de puțin cimbru sau busuioc proaspăt
  • Previne crăparea ouălelor fierte tari- adăugați în apa în care fierb ouălele 2 lingurițe de oțet, nu se vor mai crăpa
  • Curăță cuptorul de microunde-într-un bol amesteați părț egale de apă și oțet, introduceți-l în cuptor și setați-l la putere maximă pentru aproximativ 5 min. Aburul format va ajuta la îndepărtarea ușoară a depunerilor existente
  • Îndepărtează guma de mestecat-întăriți pata produsă de guma de mestecat aplicând un cub de gheață, îndepărtați cât puteți din gumă, după care frecați ce mai rămâne cu oțet alb puțin încălzit, resturile rămase se vor dizolva
  • Ameliorează durerea produsă de înțepătura meduzelor- aplicați puțin oțet pe rană
  • Ajută la păstrarea brânzei pentru mai mult timp-înveliți brânza într-o cârpă de bumbac curată pe care inițial ați înmuit-o în oțet și ați stors-o bine
  • Ameliorează durerile de gât- faceți o soluție din 2-3 lingurițe de oțet de mere și 100 de ml de apă, pe care o veți folosi pentru a face gargară. Este un remediu excelent pentru femeile gravide care nu pot lua medicamente.
  • Remediu pentru arsurile solare ușoare-aplicați oțet de mere nediluat
  • Ajută la eliminarea păduchilor-clătiți părul cu o soluție preparată din părți egale de apă și oțet
  • Remediu pentru răceală-amestecați 100 de ml de oțet de vin cu 100 de ml de miere de albine, luați din amestecul obținut 5-6 lingurițe pe zi
  • Balsam pentru piele uscată- adăugați o cană de oțet de mere în apa din cadă
  • Balsam de rufe-adaugați în compartimentul de balsam al mașinii de spălat o cană de oțet alb, este cel mai ecologic balsam de rufe
  • Balsam pentru păr-clătirea finală a părului se va face cu o soluție din 2 căni de apă și o cană de oțet de mere, părul rămâne moale și strălucitor, sunt eliminate astfel și ultimele resturi de șampon
  • Îndepărtează petele de transpirație de pe haine-clătiți zonele afectate cu o soluție realizată din  1 parte oțet cu 4 părți apă
  • Elimină petele de urină-aplicați o soluție din 1 parte oțet cu 1 parte apă, frecați bine după care clătiți cu apă curată
  • Îndepărteză furnicile- pulverizați o soluție de apă și oțet în părți egale în jurul ușilor, al geamurilor sau în orice zonă doriți să evitați accesul furnicilor
  • Ajută la eliminarea petelor de adeziv rămase după autocolante-folosiți oțet nediluat pentru a îndepărata petele de adeziv
  • Bază pentru soluții de curățare preparate în casă- voi reveni cu un articol pe această temă, este extraordinar cum putem face curățenie în întrega casă folosind doar oțet, bicarbonat de sodiu, lămâi și câteva picături de uleiuri esentiale
  • Inlocuieste solutia pentru curatat aragazul si alte obiecte „lipicioase” din casa ta una formata dintr-o lingura de otet , una de bicarbonat de sodiu si detergent de vase sau detergent lichid .
  • Placajul de pe masa din bucatarie si fundurile folosite pentru tocat vor fi curate si nu vor mai mirosi urat daca le stergi cu o carpa inmuiata in otet alb

  • Ca sa scapi de mirosul intepator al galetii de gunoi, spal-o cu o jumatate de cana de otet fierbinte in care ai adaugat 2 linguri de bicarbonat si clateste-o bine.
  • Otetul te ajuta sa scapi de mirosul urat din frigider.Foloseste apa calduta si otet. Nu este nevoie sa clatesti. De asemenea, poti sa folosesti otet pentru indepartarea murdariei de sub frigider.

  • Geamul plin de grasime de usa cuptorului poate fi curatat cu otet. Stropeste geamul cu otet, lasa-l sa actioneze cateva minute, dupa care sterge-l cu o carpa moale sau un burete.

  • Pentru a curata si a da luciu veselei si paharelor, toarna otet alaturi de detergent lichid intr-un vas umplut cu apa calduta si spala paharele cu aceasta solutie. Clateste-le apoi cu apa rece si lasa-le sa se usuce pe un prosop

  • Daca o cana a ramas patata din cauza ceaiului sau a cafelei, umple-o cu apa in care adaugi doua -trei linguri de otet si las-o asa pana a doua zi. Daca pata nu a disparut, e nevoie de o solutie mai drastica. Toarna otet foarte fierbinte in cana si lasa sa actioneze timp de cateva minute, dupa care spal-o cu detergent de vase.

  • Petele de cafea de pe cana mai pot fi indepartate cu ajutorul unei paste obtinuta din doua lingurite de sare si o lingura de otet.

  • Ca sa scapi de mirosul persistent de mancare din caserolele de plastic, inveleste-le intr-un prosop inmuiat in otet si lasa-le asa timp de cateva ore, dupa care clateste-le cu apa. O alta metoda este sa introduci in interiorul caserolei o felie de paine care a fost inmuiata in otet si s-o lasi acolo pana a doua zi.

  • Daca ai probleme cu furnicile in bucatarie, pulverizeaza otet pe gresie, pervazuri, praguri si in locurile in care ai vazut aceste vietati. Mirosul intepator al otetului le va alunga.

  • Otetul te scapa si de musculitele de fructe. Toarna otet intr-un mic recipient si acopera-l cu o folie de aluminiu sau de celofan, pe care o gauresti din loc in loc cu o scobitoare sau cu o furculita. Aroma otetului va atrage musculitele in capcana iar folia de deasupra le va impiedica sa iasa la suprafata.

  • Curata si dezinfecteaza buretii de vase inmuindu-i intr-o solutie de apa calduta si otet.


      • Baie



  • Urmele de sapun din baie pot fi indepartate cu ajutorul unei carpe inmuiate in otet.

  • Pentru a curata si a da luciu bateriilor cromate de la chiuvete foloseste o pasta formata dintr-o lingura de otet, 2 linguri de sare si putina apa.

  • Desfunda teava de la chiuveta turnand in ea o cana de otet fierbinte in care ai adaugat o lingura de bicarbonat de sodiu . Lasa solutia sa actioneze timp de 5 minute, dupa care da drumul la apa calda timp de cateva minute.


      • Restul casei



  • Jaluzelele din plastic deschis la culoare pot fi curatate foarte usor cu o solutie din otet si apa calduta si o bucata de vata sau o carpa moale.

  • Urmele inestetice de pe fundul vazelor sau sticlelor pot fi indepartate tot cu ajutorul unei canite de otet. Daca acestea se incapataneaza sa nu dispara, adauga in otet cateva boabe de orez si scutura bine sticla sau vaza pana cand petele dispar.

  • Ca sa lustruiesti obiectele din alama sau cupru foloseste o pasta formata dintr-o lingura de otet si doua linguri de bulion sau ketchup.

  • 1Indeparteaza petele de pe covoare si reinnoieste-le culoarea periindu-le cu o solutie formata dintr-un litru de apa si 3 linguri de otet. Pentru a spori efectul, poti sa adaugi in solutie putin detergent pentru covoare.

  • Petele de vopsea de pe geam pot fi curatate cu ajutorul unei carpe inmuiate in otet.
  • Daca pe parbrizul masinii mai ai inca rovinieta cea veche, expirata, pe care nu ai putut sa o dezlipesti, poti incerca sa pulverizezi niste otet si sa lasi asa timp de cateva ore. O vei dezlipi fara probleme apoi.
  • Daca vei spala geamurile de la masina cu trei masuri de otet si una de apa, acestea nu vor mai ingheta pe timpul iernii.
  • Nici buruienile, pe aleea catre casa, nu vor mai creste daca vei stropi cu otet zonele afectate.
  • Daca vrei sa prelungesti viata florilor din vaza, pe langa zahar, pune in vasul cu apa si cateva lingurite de otet.
  • O cescuta de otet in masina de spalat va inviora culorile rufelor si va face ca acestea sa fie si mai curate la final. Acidul acetic nu ataca tesatura, doar dizolva reziduurile de sapun ce pot ramane pe material. Totodata, va inmuia tesatura, care nici nu se va mai "electriza".


INGHETATE


 

Inghetata cu capsuni



Ingrediente:
  • 400 g capsuni
  • 80 g zahar pudra
  • 120 ml lapte
  • 150 ml smantana
  • 20 ml apa de orez
Mod de preparare:
Apa se orez se prepara astfel : se introduce orezul in vasul cu apa calduta, se lasa sa se inmoaie vreo 10 minute, se separa apa de orez, iar aceasta apa se foloseste la inghetata.
Capsunile se spala, se curata de codite si se taie marunt. In vasul unui blender se adauga capsunile, zaharul pudra, smantana, laptele si apa se orez si se amesteca bine pana se obtine un amestec omogen. Se toarna compozitia in boluri mici si se da la congelator cateva ore.

Inghetata cu cacao


Ingrediente:
  • 150 g. zahar
  • 200 ml. lapte
  • 1 ou
  • 20 g. cacao
  • 1  plic de zahar vanilat
  • 500 ml frisca
Mod de preparare:
Intr-o oala se pune la fiert, la foc potrivit laptele, apoi se adauga oul si zaharul si se amesteca continuu. Se ia vasul de pe foc, se adauga cacao si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca. Separat se bate frisca, se toarna compozitia peste frisca batuta, amestecand usor pana la omogenizarea compozitiei. Se toarna apoi in forme care se pun la congelator.



Inghetatat cu cacao si ness

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacao
  • o lingurita de nes
  • 500 mlde frisca
Mod de preparare:
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma. Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga cacao si apoi albusurile batute spuma. Se amesteca usor cu frisca, se adauga lingurita de ness si se da la congelator.



Inghetata cu vanilie


Ingrediente:
  • 2 galbenusuri
  •  60g zahar pudra
  • 200ml lapte 
  • 250ml frisca lichida
  • 1  esenta de vanilie
  • 50ml apa de orez 
Mod de preparare:
Apa se orez se prepara astfel : se introduce orezul in vasul cu apa calduta, se lasa sa se inmoaie vreo 10 minute, se separa apa de orez, iar aceasta apa se foloseste la inghetata.
Laptele se incalzeste intr-o oala, se adauga batonul de vanilie si se lasa pe foc cam 10 minute. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi de oala. Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra, pana se obtine o paste cremoasa. Lapte se strecoara, se lasa putin la racit, dupa care se amesteca cu galbenusurile si se bat pana la omogenizare. Acest amestec sa pune la foc mic si amesteca pana ce se ingroasa. Cand s-a obtinut o crema consistenta, se ia de pe foc, se lasa putin la rece, apoi se adauga smantana si apa de orez si se amesteca bine. Se da cateva ore la congelator si se serveste rece.
 
Inghetata de caramel 

500ml lapte
5 galbenusuri
120 g zahar
Pentru caramel
4linguri de zahar
3linguri apa
1lingura de unt
Se pune laptele la fiert.Galbenusurile se freaca cu zaharul, pana cand se  schimba culoarea, se albesc.Se ia laptele de pe foc, se strecoara si se adauga treptat peste galbenusurile frecate, amestecand continuu.Se pune inapoi pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba.Separat intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat cu 2 linguri de apa.Cand incepe sa isi schimbe culoarea, se adauga untul si o lingura de apa si se amesteca bine.Se adauga peste amestecul de lapte cu oua si se lasa la racit la temperatura camerei.Se toarna intr-un vas de inox si se da la congelator cateva ore.Din cand in cand se scoate si se mai amesteca pentru a se sparge cristalele de gheata formate.

Inghetata cu frisca

Ingrediente
500 ml lapte
5 galbenusuri
120 gr zahar
150 ml frisca lichida


Se pune laptele la fiert.
Galbenusurile se freaca cu zaharul  pana isi schimba culoarea.
Se ia laptele de pe foc, se strecoara , si se adauga treptat pste galbenusurile frecate, amestecand continu.Se pune inapoi pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba , dupa care se lasa la racit la tempertura camerei.
Cand s-a racit aproape de tot se adauga frisca batuta.
Se toarna totul in vasul de inox de la congelator si se lasa la congelat in jur de 3 ore .
Din cand in cand se scoate din congelator, cam la 30-40 minute si se freaca bine pentru a se sparge cristalele de gheata care se formeaza mai ales la prima congelare.