Fara pretentia de a fi original, acest blog se doreste a fi mai ales o arhiva personala.Unele articole sunt preluate de pe internet , altele sunt pareri proprii.

marți, 28 iunie 2011

ULEIURILE ESENTIALE

 Uleiurile esentiale nu se folosesc niciodata pentru uz intern, ci numai extern, intotdeauna diluate intr-un ulei vegetal de baza.
Astfel, exista cateva metode mai raspandite de folosire a uleiurilor esentiale:

Masajul facial si corporal


Pentru masaj, de obicei se foloseste o dilutie de 2-3% ulei esential intr-un ulei de baza. Diluati aproximativ 10-15 picaturi UE in 30 ml ulei de baza.

Cand pregatiti uleiul de masaj, puteti alege drept solvent (ulei de baza) orice ulei vegetal, preferabil obtinut prin presare la rece, sau o combinatie intre acestea (de masline, de migdale dulci, orez, samburi de struguri, avocado, jojoba etc).
Si aceste uleiuri ar trebui alese in functie de proprietatile lor asa ca va prezint mai jos cateva uleiuri vegetale folosite in masaj.

  • Uleiul de migdale dulci este incolor sau de un galben foarte pal , cu un miros abia sesizabil. Bogat in vitamine, minerale si proteine este recomandat in masaj, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele, in special pentru cea uscata.
  • Uleiul de aluna este galben-chilimbariu si un miros deosebit de tare. Avand calitati astringente, este foarte bun pentru pielea grasa insa datorita mirosului sau trebuie folosit in combinatie cu alte uleiuri.
  • Uleiul de samburi de caise este aproape fara culoare sau miros, ideal pentru tratamentele faciale. Poate fi folosit singur sau in combinatie cu alte uleiuri.
  • Obtinut din coaja fructului si cu o culoare depinzand de procedeul de extractie, uleiul de avocado este foarte bogat si hranitor, excelent pentru pielea uscata. De asemenea ajuta la prevenirea vergeturilor in timpul saricinii. Poate fi folosit intr-o concentratie de pana la 20% intr-o combinatie de uleiuri.
  • Uleiul de jojoba este clasificat mai degraba drept ceara lichida datorita structurii sale moleculare. Are proprietati deosebite fiind asemanator sebumului uman, se absoarbe foarte repede, are putere cicatrizanta si este deosebit de benefic in cazul tenului mixt/gras/cu impuritati deoarece ajuta la reglarea secretiei de sebum.
  • Uleiul de masline fortifica unghiile si parul, diminueaza durerea arsurilor, trateaza eczema si este un tratament excelent pentru parul uscat. Ar trebui amestecat cu alte uleiuri intr-o proportie de 10-30%.

Pentru imbaiereUE nu sunt solubile in apa ci doar in ulei si alcool, deci, pentru a beneficia de proprietatile lor in apa de baie trebuie sa folositi niste "siretlicuri".
Pentru o baie, sunt suficiente 5-6 picaturi de UE, care trebuie diluate in lapte nedegresat sau ulei vegetal. Le puteti adauga si in sarurile de baie.
Odata ce ati pus uleiurile esentiale in apa, evitati contactul acesteia cu 

ochii. 
Tratament facial cu aburi Simplu si de efect. Incalziti niste apa intr-un vas mai micut, adaugati uleiurile esentiale si stati 5-10 minute cu capul deasupra vasului, acoperit de un prosop. Porii se vor deschide eliminand toxinele si absorbind in acelasi timp vaporii de ulei esential, iar pielea va ramane curata si foarte fina.
Se folosesc 5-7 picaturi de UE la 500 ml apa.
Aceasta metoda ar trebui evitata de persoanele cu pielea foarte sensibila.
UE se pot folosi si in comprese; sunt suficiente 4-6 picaturi la o farfurie cu apa calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu