Fara pretentia de a fi original, acest blog se doreste a fi mai ales o arhiva personala.Unele articole sunt preluate de pe internet , altele sunt pareri proprii.

joi, 4 noiembrie 2010

LAPTISORUL DE MATCA



Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Laptisorul de matca este un aliment cu care este hranita matca precum si puietii de albine in primele trei zile de viata.

Are o mare valoare nutritiva continand proteine dintre care numerosi aminoacizi - arginina, leucina, metionina, tirozina - hormoni, lipide, glucide, antibiotice, minerale - sulf, fosfor, vitamine - B2, B6,PP - acid pantoteic

Este cel mai concentrat aliment medicament al stupului, avand efecte terapeutice foarte puternice in cantitati extrem de mici.

Proprietati:

- Fortifiant, regenerotor, energizant,vitalizant.
- Stimulator al cresterii.
- Antiinfectios, antivirotic.
- Antitumoral, anticanceros, modulator al sistemului imunitar.
- Antireumatic.
- Vitaminizant, antianemic  mobilizand rezervele de fier din organism.
- Antisclerotic, incetinind procesul de imbatranire.
- Echilibrator al sistemului nervos.
- Inlatura migrenele.
- Inlatura radioactivitatea  din organism.
- Reduce tensiunea.
- Extern, limiteaza  fenomenul de imbatranire a pielii.
- Tonifica si hidrateaza pielea, marindu-i elasticitatea.

Laptisorul de matca este indicat, intern, in convalescenta, denutritie, infectii gripale, afectiuni endocrine - intarzieri in crestere, insuficiente hipofizare, tiroidiene, corticosuprarenale si gonadice, atat la femei cat si la barbati, sterilitate feminina, frigiditate - tulburari de sarcina, afectiuni ale stomacului - inclusiv ulcere - sau ale intestinului, afectiuni hepatobiliare, afectiuni renale, afectiuni neuopsihice - sindroame neurastenice, instabilitate psihica, schizofrenie - ateroscleroza, anemii, anxietate , reumatism,artroze si artrite.

Este benefic in toate situatiile de eforturi deosebite atat intelectuale cat si fizice.
Are efecte in curele de reintinerire (10 mg pe zi) si incetineste caderea parului.

Extern se utilizeaza in unele afectiuni dermatologice - eczeme supurante, zona zoster, lupus eritematos - si in cosmetica.

Mod de administrare:

Doza este de 0,05 g (cat jumatate de bob de mazare), proaspat sau jumatate de lingurita daca este inglobat in miere pe zi, sublingual sau luat cu putina apa, dupa micul dejun.

Pentru copiii pana la 10 ani, doza se reduce la jumatate. Durata unei cure este de 30 de zile. Cura poate fi repetata dupa o pauza de 1-2 luni.

Extern se tamponeaza locurile afectate cu laptisor de matca proaspat.

In cosmetica se foloseste in tratamentul tenurilor ridate, ofilite si imbatranite.
Astfel pentru pistrui sau pete pigmentare se amesteca doua lingurite de zeama de citrice - portocale, lamai, grapefruit - cu o fiola de laptisor de matca  si se aplica zilnic pe pete.

Pentru tenurile ridate se recomanda o masca cu laptisor de matca:se amesteca o lingura ulei de masline cu doua linguri faina de secara si o fiola laptisor de matca.Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze timp de 20 minute.Se spala apoi fata cu apa calduta.

Pentru catifelarea tenului uscat este utila masca cu banane si laptisor de matca: se amesteca o lingura pulpa de banana cu o lingura miere si o fiola laptisor de matca.Se aplica pe fata, gat si decolteu si se lasa sa actioneze timp de 20 minute.Se spala apoi cu apa calda.

Laptisorul de matca este contraindicat in hiperfunctiil hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene si ale corticosuprarenalelor, adenoame hopofizare, tiroidiene, paratiroidiene si prostatice, ejaculare precoce, fibroame uterine, exces de foliculina, alergii, diabet, manie, delir, agitatie psihomotorie.

Articol preluat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu