Fara pretentia de a fi original, acest blog se doreste a fi mai ales o arhiva personala.Unele articole sunt preluate de pe internet , altele sunt pareri proprii.

vineri, 3 decembrie 2010

-CIRESELE-

 Ciresele rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Si nu doar atat. O dieta bogata in cirese reduce nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din organism..


Riscul relativ de a deceda din cauza bolilor de inima este cu 58% mai mic la barbatii care au in dieta frecvent alimente bogate in antioxidanti fata de cei care au consumat mai putine fructe si legume.Daca mancam cu regularitate cirese, putem scadea riscul de a dezvolta cancer la colon, datorita antioxidantilor prezenti in cirese – antocianini si cianidini. Un  studiu desfasurat pe cobai a demonstrat ca acesti 2 antioxidanti impiedica formarea tumorilor la colon.
Aceste fructe nu sunt doar gustoase, ci au fost inzestrate cu o pleiada de proprietati: contin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). De asemenea, mai contin zinc, cupru, mangan, zaharuri si acizi organici.
Desi proaspete le putem gasi doar 8 saptamani, putem consuma cirese de-a lungul intregului an, daca le congelam sau le uscam. Ca sa-ti faci o idee despre importanta includerii lor in dieta (in special in stare proaspata) arunca o privire peste cantitatile de antioxidanti pe care le contin. 100 g suc concentrat de cirese are 12.800 unitati, 100 g cirese uscate au 6.800 unitati, 100 g cirese congelate au 2.033 unitati, 100 g cirese conservate au 1.700 unitati. Antocianinele, pigmentii continuti si de cirese, au proprietati anti-inflamatorii, anti-imbatranire si anti-carcinogene.
Stopeaza evolutia infectiilor!
Prin simplul gest (extrem de placut...) de a consuma 20 de cirese pe zi luptam de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina, ne spun specialistii americani. O alta cercetare efectuata de catre centrul Human Nutrition Research de la Universitatea din California a constat in administrarea a cate 2 portii de 280 de grame de cirese pe zi unor femei sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. S-a constatat o reducere cu 15% a ni­velului aci­dului uric, a proteinei C-reactiva (indica inflamatii in organism) si a oxidului nitric. Cercetatorii au concluzionat: compusii din cirese pot inhiba procesele inflamatorii in organism. Oxidul nitric este implicat in osteoartrita si artrita reumatoidala.




Ne ajuta sa dormim bine
Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadian si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie. Numeroase studii au aratat ca fitonutrientii din cirese protejeaza neuronii din creier impotriva deteriorarii. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca putem mentine sanatatea creierului daca adaugam in dieta alimente bogate in antioxidanti, iar ciresele sunt campioane la acest capitol.
Bune si la slabit
Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale. Pentru curatarea organismului de toxine, se recomanda o cura de cirese 2 – 3 zile pe saptamana fara a manca altceva. Astfel se favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Ciresele acrisoare sunt o sursa excelenta de beta caroten. Contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile.
 

Indicatii

Acest fruct carnos pare sa fi fost oferit de Natura doar pentru placerea pulpei sale zemoase. Insa din analize rezulta ca cireasa are o puternica actiune detoxifianta si depurativa care o recomanda reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, artriticilor, celor cu litiaze renale si biliare.
Tinând o cura de cirese se obtin rezultate remarcabile. Exista doua moduri de a urma tratamentul: minicura si cura exclusiva. Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se începe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfârsitul celei de-a treia saptamâni la 500 g. De la doza de 300 g, se împarte cantitatea în trei prize pâna la prânz, si nu se mai consuma nici un alt aliment.
în timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Prânzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate.
Cura exclusiva se face timp de trei sau patru zile, perioada în care se manânca doar cirese; aceasta cura se poate relua în fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa între doua si trei kilograme pe zi. Anumiti autori recomanda pâna la cinci kilograme de cirese pe zi. Dar capacitatea de absorbtie este variabila de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma în mai multe prize în timpul zilei.
Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama întotdeauna, la începerea ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de înteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de alimentatie.
Cura de cirese se mai recomanda hepaticilor, carora le regleaza functionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficiente de crestere, celor cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil.
Ciresele stimuleaza organismul si au o actiune favorabila asupra imunitatii naturale, având si o functie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentatiei intestinale.
Foarte bogat în potasiu, acest fruct este un excelent diuretic.
Ciresele au un continut bogat în provitamina A, care creste acuitatea vizuala si întretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii).
începând cu vârsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoza si de alcaloza, raspunzatoare de o îmbatrânire precoce; prin actiunea sa reechilibranta asupra pH-ului sangvin, cireasa atenueaza aceste tulburari.
Zaharul predominant este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici.
Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, gutosii si artriticii trebuie sa îl consume. Sucul de cirese îndeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor.
Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate în bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei.
Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, într-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.
Gripa: se lasa la macerat 50 g de cozi de cirese într-un litru de apa, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute si se lasa sa infuzeze înca zece minute. Se strecoara. Preparatul se bea în patru reprize pe zi.
Colici nefritice: se fierb 50 g de cozi de cirese într-un litru de apa. Se bea o ceasca înainte de fiecare masa.

Uz extern

Cireasa este prietena tenurilor uscate si obosite: o mâna de cirese curatate de sâmburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va întins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste cu apa minerala (sau necalcaroasa).
BENEFICIU ● Vitamine, minerale şi fibre din fructe de sezon
Prevenirea cancerului este principalul atu al cireşelor. Proprietăţile anticancerigene se datorează antocianidinelor, substanţele care dau cireşelor culoarea roşie.


Cireşele au proprietăţi remineralizante şi tonifiante, fiind sursă bună de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, E) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor). Din păcate, de cireşe ne  putem bucura doar cîteva săptămîni, la începutul verii. Tocmai pentru că le avem la dispoziţie atît de puţin timp, trebuie să profităm la maximum de ele, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Potrivit specialiştilor, aceste fructe nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care mănîncă alimente procesate, cărnuri. Cireşele reduc hiperaciditatea provocată de abuzul de alimente procesate, de carne, mezeluri. De asemenea, cireşele şi codiţele de cireşe sînt unele dintre cele mai bune diuretice naturale. Acestea acţionează în mod natural şi nu agresează organismul, aşa cum fac diureticele medicamentoase.


ANTIOXIDANŢI. Cireşele reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism. Din acest motiv, cireşele trebuie incluse în dieta bolnavilor de gută. Un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA) a arătat că aceste fructe scad nivelul colesterolului şi, în acelaşi timp, menţin în limite normale nivelul glicemiei. Principalele atuuri ale cireşelor sînt însă substanţele cu proprietăţi anticancerigene: antocianidinele, acidul clorogenic, acidul cumaric. "Antocianidinele anihilează acţiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrînirea precoce şi cancerul. Acţiune similară în prevenirea cancerului au acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe. În cireşele amare se găseşte o cantitate mai mare de vitamine şi minerale, de aceea sînt mai bune decît cele dulci în prevenirea cancerului", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


Calorii

Cireşele sînt o alegere foarte bună în curele de slăbire. Acestea conţin doar 38 de calorii/100 g. O cură cu cireşe stimulează detoxifierea naturală a organismului şi ne ajută să scăpăm de kilograme. Detoxifierea este stimulată de conţinutul ridicat de apă din cireşe: 85%. În curele de slăbire, cireşele sînt recomandate şi datorită fibrelor alimentare – 1,3 g/100 g –, care împiedică asimilarea grăsimilor. Datorită fibrelor, cireşele dau senzaţia de saţietate rapid. Nutriţioniştii recomandă, de asemenea, cireşele persoanelor care au probleme cu rinichii. Tot cireşele combat acţiunea substanţelor nocive care ajung în organism din cauza fumatului.


100 g cireşe

  • Calorii    38
  • Zahăr    9 g
  • Fibre    1,3 g
  • Potasiu    229 mg
  • Calciu    30 mg
  • Fosfor    18 mg
  • Vitamina C    11 mg
  • Sodiu    3 mg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu