Compozitia chimica: se utilizeaza frunzele (Folium Taraxaci), radacina (Radix Taraxaci) :i }ntreaga planta (Herba Taraxaci cum radicubus) partile aeriene gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, colina, inulina, glucoza, polioze, flavofene, acid tartric, substante antibiotice, proteine, iod, alcooli terpenici, carotenoide, amidon, vitaminele A, B, C, D, E, substante minerale, un principiu amar, zahar, ceara, rasina, cauciuc, ulei volatil.
Radacina: radacina contine alcooli triterpenici, fitosterine, glucide, substante proteice, rezine, gliceride ale acizilor palmitic, linoleic, oleic, colina, acid cafeic, amida acidului nicotinic, asparagina, vitaminele B, C, principiu amar-taraxacina, substante minerale diverse.
Actiune farmaceutica:
| datorita principiului amar se intrebuinteaza ca tonic amar. Tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele. Este indicata in toate afectiunile in care exista dereglari glandulare, diuretica, creste diureza, hipoacidifiant, mareste secretia glandulara, normalizeaza circulatia sangelui, laxativ, coleretic, este un drenor hepatic excelent si chiar al intregului organism. Amelioreaza diabetul. Radacina- astringent, mareste secretia biliara, creste diureza, venotonic, colagog, Beta-carotenul este un antioxidant de exceptie indicata in toate formele de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Previne bolile de inima, fluidizeaza mucozitatile, intareste mucoasele pulmonare, hepatice si ale cailor urinare, stimuleaza pofta de mancare si este si remineralizanta, ajuta la slabire, scade colesterolul. Se mai foloseste la insuficienta hepatica si icter cataral.
Planta intreaga intra in compozitia ceaiurilor depurativ, dietetic si gastric, iar radacina in a ceaiului hepatic.
Se foloseste in urmatoarele afectiuni: acnee, afectiunile inimii, afectiuni cronice ale aparatului urinar, afectiuni vasculare, anemie, anorexie, artrita, astenie, ateroscleroza, balonari, boli de ficat, boli de gat, cancer cu diferite localizari, cataracta, celulita, colecistita, colica biliara, congestia ficatului, constipatie, dermatoze, dezechilibre glandulare, diabet, digestie lenta, dischinezie biliara, eczeme, enterocolite, furunculoza, guta, hemoroizi, hepatita, hidropizie, hipertensiune, hipercolesterolemie, icter, imunitate scazuta, insuficienta renala, intoxicatii, leziuni verucoase, litiaze, obezitate, oligurie, pancreatite, papilomatoame cutanate, pete pe piele, retentia apei in organism, reumatism, scrofuloza, tulburari de metabolism, tulburari digestive, ulcere cronice de gamba, varice.
Atentie !sucul laptos al papadiei poate provoca intoxicatii daca se folosesc in cantitate mare. Simptome: greata, diaree, modificarea ritmului inimii. Se poate administra carbune.
Preparare:
-Din 1-2 lingurite de planta intreaga cu radacina cu tot maruntita, dupa uscare se va pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.
-Din 1-3 lingurite de planta maruntita (cu radacina cu tot) se va face un decoct. Pentru aceasta se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate folosi un timp indelungat cate 2 cani pe zi.
-Extern se va face din 4 linguri de planta intreaga maruntita pusa la 500 ml apa. Se va fierbe timp de 15 minute , dupa care se va strecura. Se va aplica extern.
-Tije de papadie culese proaspat se vor spala bine apoi se vor consuma in fiecare zi cate 10 tije florale fara flori dimineata la trezire. Se poate face acest lucru 10-30 zile zilnic.
-Din frunze tinere se poate face o salata primavara si se vor consuma asa crude.
-Din frunze tinere se poate face o supa impreuna cu urzica fiind in acest caz extrem de utila la multe afectiuni.
-Sirop din flori de papadie, se vor culege florile, se spala bine apoi se pun cu putina apa, doar cat sa le acopere. Se vor fierbe apoi timp de 3 minute se strecoara si apoi le se va adauga zahar ca la orice sirop. Se fierbe din nou pentru a primi consistenta de sirop. Se va folosi cate o lingurita care se va pune in 250 ml apa si se poate consuma ca orice alt sirop.
-Radacina uscata se macina si se va face o cafea dimineata cu aceste radacini. Ca sa fie mai gustoasa se va pune si radacina de cicoare si se prajesc putin pana capata o culoare maro.
-Suc proaspat se aplica pe afectiunile pielii in cazul petelor, verucilor, etc.
-Sucul proaspat de papadie obtinut de la intreaga planta cu ajutorul aparatului centrifug se va amesteca cu urmatoarele sucuri: 2 parti suc de morcov, o parte suc papadie, o parte suc castravete, 2 parti suc de rosii, o parte telina. Este unul dintre sucurile foarte utile in afectiunile de mai sus si in multe altele.
Papadia se poate amesteca cu multe alte plante medicinale si intra in compozitia multor ceaiuri tip plafar.
Este foarte utila in toate curele de slabire, cu rezultate foarte bune, in cele mai multe cazuri, mai ales asociata cu soc-fructe.
-Suc de radacina recoltat toamna:
suc de radacina-100 g
alcool 90-18 g
glicerina-15g
apa-17 g. Se ia 1-2 linguri pe zi.
-Tinctura din radacina 15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi.
-Suc alb de papadie in colir si contra negilor sau petelor de pe fata. Se aplica de mai multe ori pe zi.
-Decoct de tije, muguri, frunze contra albetii corneii, pentru limpezirea ochilor.
-In apa distilata pentru spalarea petelor de pe fata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu