Sfaturi practice de utilizare a bicarbonatului de sodiu ca agent de curățare:
Dizolvat în puțină apă îndepărtează petele de ceai sau cafea de pe obiectele din porțelan
Curăță excelent grăsimea și petele de pe chiuvete, blaturile din bucătărie, gresie sau faianță, cratițe și oale
Poate înlocui lichidul pe care îl folosiți pentru a curăța wc-ul: împrăștiați pe vasul de wc 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu, lăsați să acționeze pentru 15 minute; frecați cu o perie, va curăța și va elimina mirosul neplăcut
O soluție din 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 100 de ml de apă curăță excelent interiorul frigiderului
Bicarbonatul umezit ușor poate constitui o excelentă pastă cu care puteți curăța tacâmurile din inox
In amestec cu oțetul poate desfunda chiuveta
Pentru a elimina mirosul nepăcut poate fi folosit pentru a curăța găleata de gunoi sau recipientele din plastic
Pentru a curăța perdelele de la cabina de duș le puteți pune într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă
Amestecând 3 părți de bicarbonat de sodiu cu o parte apă obțineți o pastă care poate fi folosită pentru a curăța cuptorul de la aragaz sau cuptorul cu microunde
Adăugat în compartimentul de detergent al mașinii de spălat imbunatateste actiunea detergentului.
Poate fi folosit pentru a îndepărta zgărieturile și urmele de creion de pe podele sau pereți
Poate fi folosit pentru a scoate diverse pete
O soluție de bicarbonat și apă curăță excelent periile de păr
Pasta obținută din bicarbonat de sodiu și apă îndepărtează petele de pe manșete sau gulere
Pentru a reîmprospăta culorile covoarelor presărați bicarbonat de sodiu peste ele și frecați ușor cu o perie uscată
O pastă din bicarbonat de sodiu și oțet poate fi folosită pentru a curăța orice tip de grătar
Pus în cutiile cu nisip ale pisicilor îndepărtează mirosul neplăcut
Adăugat în apă prelungește viața florilor puse în vaze
Adăugat în scrumiere înlătură mirosul specific
Dacă lăsați în frigider un recipient deschis în care aveți bicarbonat de sodiu nu va mai mirosi urât
Puneți puțin bicarbonat de sodiu în manușile de plastic pe care le folosiți în gospădărie, vor intra mult mai ușor pe mâni
Amestecați o parte bicarbonat de sodiu, cu o parte apă și una de oțet pentru a face o soluție în care puteți pune periile cu care vopsiți, nu se vor mai usca
Folosiți puțin bicarbonat pentru a îndepărta urmele de adeziv de pe geamuri
Bicarbonatul de sodiu presărat pe lângă casă împiedică invazia furnicilor și a gândacilor
Aplicat cu mișcări circulare pe fața ușor umezită este un excelent scrub
Poate fi folosit ca scrub pentru întregul corp, fie simplu, fie amestecat cu puțin ulei de măsline
Adăugat în șamponul pe care îl folosiți uzual acționează ca un balsam pentru păr
Folosit simplu sau în amestec cu peroxid înlocuiește cu succes pasta de dinți (amestecați2 părți bicarbonat cu o parte peroxid)
Aplicat pe tălpi previne mirosul neplăcut
Este un excelent deodorant,îl puteți folosi fie folosit pur și simplu aplicat la sub braț, fie ca bază pentru un deodorant facut in casa
Aplicat pe mâini elimină mirosuri persistente (de ex. mirosul de pește)
Ajută la îndepărtarea durerii în cazul înțepăturilor de insecte
Adăugat în apa de baie a bebelușilor ameliorează iritațiile cauzate de scutece
Puteti de asemenea sa va muiati pur si simplu periuta de dinti in borcanelul cu bicarbonat si sa-l folositi ca atare pentru o curatare suplimentara.
Improspatati- va gura
Puneti o lingurita de bicarbonat in jumatate de pahar de apa, clatiti energic, scuipati, apoi clatiti cu apa. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.
Inmuiati dispozitivele orale
Inmuiati dispozitivele orale (precum aparate dentare, gutiere, proteze, recipientele de pastrare) intr-o solutie din 2 lingurite de bicarbonat dizolvat intr-un pahar sau un recipient mic cu apa calduta. Bicarbonatul desprinde resturile alimentare si neutralizeaza mirosurile pentru a pastra dispozitivele curate. Puteti, de asemenea, sa periati dispozitivele orale direct cu bicarbonat
Folositi ca scrub facial sau exfoliant pentru corp
Oferiti-va un masaj abraziv inviorator pentru fata sau corp. Faceti o pasta din 3 parti bicarbonat si o parte apa. Masati bland in sens circular pentru a exfolia pielea. Apoi clatiti. Procedeul este destul de bland pentru a putea fi folosit in fiecare zi.
. Evitati deodorantul agresiv
Pudrati-va axila cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile.
Folositi ca antacid
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur si eficient pentru a usura arsurile sau durerile de stomac, si/sau indigestia acida. Urmariti indicatiile de pe pachetul de bicarbonat pentru instructiuni.
Tratati piscaturile de insecte si mancarimile de piele
Pentru piscaturi de insecte, faceti o pasta din bicarbonat si apa, apoi aplicati-o ca pe o alifie pe locul afectat. Pentru a usura mancarimile, luati niste bicarbonat in palma si frecati-va cu el pe pielea umeda dupa baie sau dus.
Obtineti un sapun de maini care inmoaie pielea
Evitati sapunurile dure si eliminati bland murdaria intrata in piele, neutralizand si mirosurile, folosind o pasta din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa, sau 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte sapun bland de maini. Apoi clatiti.
Ajutati-va parul
Otetul este uimitor pentru par, dar si bicarbonatul are rolul lui la dus. Presarati un pic de bicarbonat in palma, impreuna cu samponul dvs favorit. Samponati normal si clatiti temeinic – bicarbonatul ajuta la eliminarea reziduurilor lasate de produsele de coafat, astfel incat parul dvs va fi mai curat si mai usor de aranjat.
Curatati pieptenii si periile
Pentru un par lucios, cu mai multa stralucire, pastrati pieptenii si periile curate. Inlaturati uleiurile naturale secretate de par si resturile de produse de coafat prin inmuierea pieptenilor si a periilor intr-o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat si o mica cantitate de apa de la robinet. Clatiti si permiteti sa se usuce.
Pregatiti o baie care sa inmoaie pielea uscata
Adaugati o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu in apa din cada pentru a neutraliza acizii de pe piele si pentru a ajuta la curatarea uleiurilor si a transpiratiei. Va veti simti pielea foarte fina. Sau concentrati- va doar asupra picioarelor. Dizolvati 3 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un lighean sau o cadita cu apa calda si inmuiati-va picioarele. Apoi frecati usor.
Faceti un abraziv fin pentru suprafete
Pentru curatarea sigura si eficienta a cazilor de baie, a placilor de gresie si faianta, a ciuvetelor – chiar si a faiantei din fibra de sticla sau lucioasa – presarati usor bicarbonat pe un burete curat si umed si frecati ca de obicei. Clatiti bine si stergeti. Pentru extra-curatare, faceti o pasta din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasa si detergent lichid de vase – lasati-o sa actioneze putin, apoi frecati.
Spalati farfuriile, oalele si tigaile cu mana
Adaugati 2 linguri cu varf de bicarbonat (impreuna cu detergentul dvs obisnuit de vase) in apa cu care spalati vasele, pentru a indeparta la indepartarea grasimii si a resturilor de alimente de pe farfurii, oale si tigai. Pentru cratitele in care s-a gatit si s-au uscat grasimea pe ele, mai intai inmuiati-le in apa cu detergent si bicarbonat, apoi puneti bicarbonat pe un burete umed si frecati cu aceasta pudra neabraziva.
Improspatati buretii
Inmuiati buretii care miros a vechi intr-o solutie puternica de bicarbonat de sodiu pentru a scapa de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate intr-un litru de apa calda). Pentru dezinfectare mai puternica, folositi microundele* *.
Curatati cuptorul cu microunde
Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curata delicat interiorul si exteriorul cuptorului cu microunde si nu lasa urme de chimicale cu miros puternic. Clatiti bine cu apa.
Lustruiti argintaria
Folositi o pasta formata din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa. Frecati argintaria cu aseasta pasta, folosind o carpa moale sau un burete. Clatiti bine si uscati pentru tacamuri stralucitoare din inox si argint.
Curatati ibricele de cafea si de ceai
Inlaturati petele de cafea si de ceai si eliminati gustul amarui spaland ibricele si cafetierele cu o solutie dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat intr-un litru de apa calda. Pentru petele insistente, incercati sa lasati la inmuiat peste noapte in solutia de bicarbonat si detergent, sau sa frecati cu pasta de bicarbonat pe un burete umed.
Curatati cuptorul
Presarati bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiti cu apa ca sa umeziti bicarbonatul. Lasati sa stea peste noapte. Dimineata frecati, razuiti bicarbonatul si eliminati murdaria cu un burete sau cu un aspirator, si clatiti.
Curatati podelele
Indepartati urmele si mizeria (fara urme nedorite de zgarieturi) de pe podele nelacuite sau dale de gresie ori marmura folosind o solutie dintr-o jumatate de ceasca de bicarbonat intr-o galeata de apa calda – stergeti cu mopul si clatiti pentru o podea stralucitoare. Pentru urmele lasate de incaltaminte folositi bicarbonat pe un burete umed, apoi clatiti.
Curatati mobila
Curatati si inlaturati urmele (inclusiv de creion) de pe pereti si mobila vopsita, aplicand bicarbonat de sodiu pe un burete umed si frecand delicat. Stergeti cu o carpa moale si uscata.
Curatati perdelele de dus
Curatati si dezodorizati perdeaua din vinil de la cabina de dus, presarand direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecati perdeaua de dus si apoi clatiti. Lasati-o sa se usuce atarnata.
Dati-i mai multa putere detergentului lichid de rufe.
Oferiti extra-curatare adaugand rufelor dvs o jumatate de ceasca de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe sa actioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete si mai luminoase. Sau puteti adauga o jumatate de ceasca de bicarbonat la ciclul de clatire al masinii pentru cearsafuri si prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeti la sala sau in care munciti in gradina.
Curatati si improspatati echipamentele sportive
Folositi o solutie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat intr-un litru de apa calda) pentru a curata si dezodoriza echipamentele sportive imbacsite de mirosuri. Presarati bicarbonat de sodiu in husele croselor de golf si in gentile in care va tineti echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile si pentru a curata partile metalice (fara a le zgaria!) cu o pasta din bicarbonat de sodiu (3 parti bicarbonat, o parte apa) si o perie. Clatiti bine.
Inlaturati petele de ulei si grasime
Folositi bicarbonat pentru a curata urmele de ulei si grasime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presarati bicarbonat pe pata si frecati cu o perie
Curatati bateriile
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a inlatura urmele de coroziune lasate de acidul de baterie in autoturism, masina de tuns iarba, etc, pentru ca este un alcalin slab. Asigurati-va ca ati deconectat terminalele bateriei inainte de a curata. Faceti o pasta din 3 parti bicarbonat si o parte apa si aplicati cu o carpa umeda pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. Dupa ce ati curatat si reconectat terminalele bateriilor, stergeti-le cu vaselina pentru a preveni o viitoare coroziune. Va sfatuim sa fiti foarte atenti cand lucrati cu baterii – contin un acid foarte puternic.
O masina curata
Folositi bicarbonatde sodiu pentru a curata farurile, partile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinyl si covorasele de cauciuc ale masinii, fara a va face griji in legatura cu zgarieturi nedorite. Folositi o solutie de bicarbonat dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat si un litru de apa. Aplicati cu un burete sau cu o carpa umeda pentru a inlatura murdaria adunata la drum, rasini de la copaci, insecte si smoala. Pentru petele incapatanate folositi bicarbonat presarat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminati mirosurile presarand bicarbonat direct pe pata pe tesatura huseelor sau pe carpete. Asteptati 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspirati bicarbonatul.
Scapati de mirosul cosului de gunoi si al tomberoanelor cu reciclabile
Presarati bicarbonat pe fundul galetii de gunoi pentru a tine la respect mirosurile. Curatati containerul pentru materiale reciclabile periodic, presarand bicarbonat pe un burete umed. Curatati si clatiti. De asemenea, presarati putin bicarbonat deasupra pe masura ce adaugati materiale reciclabile in container.
Odorizati scurgerile si recipientele pentru gunoi.
Pentru a elimina mirosurile din chiuveta, din scurgeri si din tomberoanele de gunoi si pentru a impiedica mirosurile persistente sa revina, turnati o jumatate de ceasca de bicarbonat in timp ce curge apa calda – va neutraliza atat mirosurile acide cat si pe cele bazice de pe scurgere. (Aceasta e o metoda buna de a scapa de bicarbonatul care a fost folosit la reimprospatare aerului din frigider)
Scoateti mirosurile si murdaria din masina de spalat de vase
Folositi bicarbonatul pentru a scoate mirosurile inainte de a porni programul masinii de spalat vasele si apoi ca un agent de curatare bland in timpul ciclului de spalare.
Scoateti mirosurile din cutiile pentru depozitat mancarea
Intre utilizari, plasati un recipient cu bicarbonat de sodiu in cutiile pentru pachetel ale fiecarui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente.
Scoateti mirosurile din covoare
Presarati liber bicarbonat de sodiu pe covor. Lasati sa stea peste noapte sau cat de mult posibil (cu cat il lasati mai mult, cu atat functioneaza mai eficient). Maturati cantitatile mai mari de bicarbonat, apoi aspirati restul (notati faptul ca sacul aspiratorului va deveni plin si greu). Un bonus suplimentar: veti curata si aspiratorul de mirosuri.
Improspatarea sifonierelor
Plasati o cutie cu bicarbonat pe un raft al sifonieruliui pentru a mentine aerul proaspat inauntru si a-l feri de mirosuri.
Indepartati mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casa
Puneti pe fundul litierei pentru pisica bicarbonat, apoi turnati deasupra nisipul obisnuit. Pentru a improspata intre doua schimbari ale nisipului, presatati deasupra litierei bicarbonat, dupa ce ati inlaturat resturile pisicii. Eliminati mirosurile din asternutul pisicii presarand liber bicarbonat, asteptati 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri puternice), apoi aspirati.
Eliminati mirosurle dim tenisi
Preveniti accentuarea mirosurilor din incaltamintea de sport presarand bicarbonat in ei intre utilizari. Scuturati–i inainte de a-i incalta.
Improspatati animalele de plus
Mentineti jucariile de plus curate si placut mirositoare facanmdu-le un dus uscat cu bicarbonat atunci cand nu le folositi. Presarati bicarbonat pe ele si lasati sa stea 15 minute inainte de a-l peria sau aspira.
Rezolvati toate necesitatile pentru e excursie cu cortul
Bicarbonatul este un “must-have” pentru urmatoarea excursie cu cortul. Poate spala vasele, poate curata oalele, poate deveni sapun de maini, deodorant, pasta de dinti, extinctor, si mai are inca multe utilizari.
Extinctor
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta in fazele incipiente ale incendiilor domestice izbucnite datorita grasimii sau circuitelor electrice, pentru ca atunci cand bicarbonatul este incalzit, emana dioxid de carbon, care ajuta la potolirea flacarilor. Pentru micile focuri izbucnite in zona de gatit (tigai, gratare, cuptoare) opriti gazul sau curentul electric daca puteti face asta in siguranta. Dati-va inapoi si aruncati la baza flacarii cativa pumni de bicarbonat pentru a domoli flacarile – si chemati pompierii doar ca sa fiti siguri.
. Ingrijire pentru sistemul septic
Folosirea regulata a bicarbonatului in tevile de scurgere le poate mentine pe acestea in stare buna de functionare, fara sa se infunde. O cana de bicarbonat pe saptamana va ajuta la mentinerea unui pH favorabil in rezervorul septic.
. Curatati fructele si legumele
Bicarbonatul de sodiu este metoda cea mai sigura si eficienta pentru a inlatura murdaria si reziduurile de pe fructele si legumele proaspete. Presarati un pic pe un burete umed curat, frecati si clatiti. Iata inca o modalitate de a va curata legumele***.
Pus in apa pentru spalaturi in zona vaginala este excelent impotriva candidozei, inlaturand mancarimile.
Chiar nu stiam ca se pot curata pieptenii si periile cu bicarbonatul de sodiu.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru toate sfaturile practice si utile.
Am realizat curtarea pieptenilor si periilor cu bicarbonatul de sodiu si am fost multumita. Singurul model la care am insitat mai mult cu o periuta a fost pipenele pentru tapat, care are dintii mult mai desi si mai mici.
RăspundețiȘtergereO reteta parctica si eficienta.