Fara pretentia de a fi original, acest blog se doreste a fi mai ales o arhiva personala.Unele articole sunt preluate de pe internet , altele sunt pareri proprii.

luni, 27 iunie 2011

Sapun homemade

Producerea sapunului de casa „la rece” reprezinta la procesul de saponificare de durata lunga care incepe in urma amestecarii unei grasimi (ulei vegetal sau animal, lichid si/sau solid) cu soda caustica dizolvata intr-un lichid (ceai, apa distilata, sucuri diverse de fructe sau legume). Ingrediente auxiliare se mai pot adauga cum ar fi: tarate, zat de cafea, ulei esentiale, fulgi de orz/ovaz, flori sau frunze uscate. . Mare atentie la dizolvarea sodei caustice. Aceasta reactie este exoterma (genereaza caldura), iar lichidul rezultat este foarte fierbinte.
Incalziti ingredientele pana la aproximativ de 40 de grade Celsius si puneti pasta obtinuta in forme. Asteptati 4-6 saptamani inainte de a folosi sapunul.

Ustensile necesare:

  • Oala pentru bain-marie
  • Termometru (preferabil 2)
  • Blender
  • Bol sau oala din sticla/inox (pentru amestecarea pe foc a uleiurilor si prepararea amestecului final)
  • Borcan pentru a dizolvarea sodei caustice
  • Cantar electronic (nu sariti acest pas, cantarirea precisa a uleiurilor si mai ales a cantarirea sodei e importanta)
  • Lingura inox
  • Manusi de cauciuc si ochelari de protectie
  • Vas din sticla/ceramica pentru cantarirea sodei
  • Forme pentru pasta de sapun sau tava, cutie. Formele pot fi din silicon – pentru prajituri.
  • Folie de plastic pentru acoperirea formelor
  • Cutie mai mare si paturi (formele cu sapun trebuie sa stea la caldura 48 de ore dupa fabricare de aceea e indicat sa fie puse intr-o cutie si acoperite cat mai bine).
  • Otet (in caz de manevra gresita, pentru neutralizarea sodei, folosit si la curatarea instrumentatiei)
  • Ziare/hartii pentru protejarea zonei de lucru.

Observatii:

  • Toate ustensilele folosite trebuie sa fie din sticla/ceramica sau inox. Alte substante precum aluminiul pot reactiona chimic cu soda caustica, lemnul se roade iar plasticul se topeste.
  • Instrumentele folosite la fabricarea sapunului de casa este bine sa fie folosite exclusiv in acest scop.
  • Fiti foarte atenti cand manevrati soda caustica. Nu inhalati vaporii si purtati manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Stati intr-o camera aerisita cu geamul deschis, preferabil in balcon sau in curte atunci cand turnati soda in apa (soda in apa nu invers ca se poate genera o explozie). Copii si animalele nu trebuie sa fie in zona.
  • Desi numele sodei caustice suna destul de infricosator, fara soda caustica nu exista sapun. Saponificarea reprezinta reactia dintre un acid si o baza. Corpul gras sau uleiul este acidul, iar soda caustica este baza.
  • Fiecare ulei are un indice de saponificare diferit (adica necesita o cantitate diferita de soda caustica pentru a se transforma in sapun). In cazul in care folositi mai multe uleiuri este necesar sa calculati indicele de saponificare ale tuturor.

Fabricarea propriu-zisa a sapunului:

Pregatiti tava sau formele in care puneti sapunul. Daca folositi forme, ungeti-le cu ulei si asezati folie de-asupra.

Cantariti uleiul sau uleiurile.
In cazul in care utilizati mai multe tipuri de uleiuri, cantariti-le separat deoarece fiecare are un indice de saponificare diferit (adica necesita o cantitate diferita de soda caustica pentru a se transforma in sapun). Calculati necesarul de soda caustica si de apa in functie de cantitatea si tipul de ulei folosit. Puteti utiliza pentru calcul site-ul Calcul

Turnati soda in vasul continand lichidul ales (apa, ceai, suc fructe) asezat in prealabil intr-o oala cu apa rece. Topirea sodei caustice reprezinta o reactie exoterma si lichidul se va incalzi foarte tare. Atentie inca o data, soda in apa NU INVERS!

Masurati temperatura. Asteptati pana ajunge la aproximativ 40 grade Celsius.
Incalziti uleiurile in bain-marie. Verificati temperatura si asteptati sa ajunga tot la 40 grade Celsius.
Turnati soda topita (dizolvata) in lichid in vasul cu ulei, amestecand continuu cu lingura de inox sau un tel. Incercati sa nu inhalati aer dinspre oala.

Folosind blenderul amestecati pana cand lichidul are consistenta unei budinci. Daca folositi doar uleiuri lichide (floarea soarelui, masline) dureaza mai mult va dura mai mult pana cand pasta se ingrosa (pana la 30 de minute). Amestecand si cu uleiuri solide (cacao, cocos, palmier etc) durata este de maxim 15 minute.
In momentul in care pasta este omogena si ingrosata adaugati ingredientele secundare: uleiurile esentiale, tarate, zatul, argila, uleiurile mai speciale in cantitati mai mici, plantele.
Turnati pasta in forme.

Tineti formele la cald pentru 1-2 zile intr-o cutie acoperita cu paturi.
Dupa 2 zile scoateti sapunul din forme, in caz ca este nevoie, taiati-l si lasati-l la uscat intr-un loc aerisit pentru urmatoarele de 4-6 saptamani, intorcandu-l din cand in cand. Abia dupa perioada de 4-6 saptamani este terminat procesul de saponificare. In acest timp sapunul este foarte coroziv! Folositi manusi de fiecare daca cand il atingeti.

Dupa 4-6 saptamani puteti verifica PH-ul cu o hartie speciala gasita in mod normal in farmacii (valorile normale pentru sapun de casa sunt intre 8-10). Umeziti sapunul si aplicati hartia cateva secunde secunde. Daca ati calculat corect cantitatea de soda caustica necesara pentru uleiurile folosite, nu ar trebui sa aveti nici o problema oricum dupa perioada mentioanta.


Articol preluat de pe http://remedii.net/sapun-de-casa-fabricat-la-rece/

Un comentariu:

  1. Vand ulei extravirgin de nuca de cocos.
    Este un ulei extras din pulpă de nucă de cocos prin presare la rece. Spre deosebire de alte uleiuri aflate în comerţ acesta nu este supus unor tratamente precum cele de desmucilaginare, decolorare, deceruire, dezodorizare.
    Pret 25 de lei / 335 ml.
    Mai multe detalii pe www.e-uleiuri.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere