Fara pretentia de a fi original, acest blog se doreste a fi mai ales o arhiva personala.Unele articole sunt preluate de pe internet , altele sunt pareri proprii.

marți, 28 iunie 2011

ULEIURILE ESENTIALE

 Uleiurile esentiale nu se folosesc niciodata pentru uz intern, ci numai extern, intotdeauna diluate intr-un ulei vegetal de baza.
Astfel, exista cateva metode mai raspandite de folosire a uleiurilor esentiale:

Masajul facial si corporal


Pentru masaj, de obicei se foloseste o dilutie de 2-3% ulei esential intr-un ulei de baza. Diluati aproximativ 10-15 picaturi UE in 30 ml ulei de baza.

Cand pregatiti uleiul de masaj, puteti alege drept solvent (ulei de baza) orice ulei vegetal, preferabil obtinut prin presare la rece, sau o combinatie intre acestea (de masline, de migdale dulci, orez, samburi de struguri, avocado, jojoba etc).
Si aceste uleiuri ar trebui alese in functie de proprietatile lor asa ca va prezint mai jos cateva uleiuri vegetale folosite in masaj.

  • Uleiul de migdale dulci este incolor sau de un galben foarte pal , cu un miros abia sesizabil. Bogat in vitamine, minerale si proteine este recomandat in masaj, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele, in special pentru cea uscata.
  • Uleiul de aluna este galben-chilimbariu si un miros deosebit de tare. Avand calitati astringente, este foarte bun pentru pielea grasa insa datorita mirosului sau trebuie folosit in combinatie cu alte uleiuri.
  • Uleiul de samburi de caise este aproape fara culoare sau miros, ideal pentru tratamentele faciale. Poate fi folosit singur sau in combinatie cu alte uleiuri.
  • Obtinut din coaja fructului si cu o culoare depinzand de procedeul de extractie, uleiul de avocado este foarte bogat si hranitor, excelent pentru pielea uscata. De asemenea ajuta la prevenirea vergeturilor in timpul saricinii. Poate fi folosit intr-o concentratie de pana la 20% intr-o combinatie de uleiuri.
  • Uleiul de jojoba este clasificat mai degraba drept ceara lichida datorita structurii sale moleculare. Are proprietati deosebite fiind asemanator sebumului uman, se absoarbe foarte repede, are putere cicatrizanta si este deosebit de benefic in cazul tenului mixt/gras/cu impuritati deoarece ajuta la reglarea secretiei de sebum.
  • Uleiul de masline fortifica unghiile si parul, diminueaza durerea arsurilor, trateaza eczema si este un tratament excelent pentru parul uscat. Ar trebui amestecat cu alte uleiuri intr-o proportie de 10-30%.

Pentru imbaiereUE nu sunt solubile in apa ci doar in ulei si alcool, deci, pentru a beneficia de proprietatile lor in apa de baie trebuie sa folositi niste "siretlicuri".
Pentru o baie, sunt suficiente 5-6 picaturi de UE, care trebuie diluate in lapte nedegresat sau ulei vegetal. Le puteti adauga si in sarurile de baie.
Odata ce ati pus uleiurile esentiale in apa, evitati contactul acesteia cu 

ochii. 
Tratament facial cu aburi Simplu si de efect. Incalziti niste apa intr-un vas mai micut, adaugati uleiurile esentiale si stati 5-10 minute cu capul deasupra vasului, acoperit de un prosop. Porii se vor deschide eliminand toxinele si absorbind in acelasi timp vaporii de ulei esential, iar pielea va ramane curata si foarte fina.
Se folosesc 5-7 picaturi de UE la 500 ml apa.
Aceasta metoda ar trebui evitata de persoanele cu pielea foarte sensibila.
UE se pot folosi si in comprese; sunt suficiente 4-6 picaturi la o farfurie cu apa calda.

luni, 27 iunie 2011

Sapun homemade

Producerea sapunului de casa „la rece” reprezinta la procesul de saponificare de durata lunga care incepe in urma amestecarii unei grasimi (ulei vegetal sau animal, lichid si/sau solid) cu soda caustica dizolvata intr-un lichid (ceai, apa distilata, sucuri diverse de fructe sau legume). Ingrediente auxiliare se mai pot adauga cum ar fi: tarate, zat de cafea, ulei esentiale, fulgi de orz/ovaz, flori sau frunze uscate. . Mare atentie la dizolvarea sodei caustice. Aceasta reactie este exoterma (genereaza caldura), iar lichidul rezultat este foarte fierbinte.
Incalziti ingredientele pana la aproximativ de 40 de grade Celsius si puneti pasta obtinuta in forme. Asteptati 4-6 saptamani inainte de a folosi sapunul.

Ustensile necesare:

  • Oala pentru bain-marie
  • Termometru (preferabil 2)
  • Blender
  • Bol sau oala din sticla/inox (pentru amestecarea pe foc a uleiurilor si prepararea amestecului final)
  • Borcan pentru a dizolvarea sodei caustice
  • Cantar electronic (nu sariti acest pas, cantarirea precisa a uleiurilor si mai ales a cantarirea sodei e importanta)
  • Lingura inox
  • Manusi de cauciuc si ochelari de protectie
  • Vas din sticla/ceramica pentru cantarirea sodei
  • Forme pentru pasta de sapun sau tava, cutie. Formele pot fi din silicon – pentru prajituri.
  • Folie de plastic pentru acoperirea formelor
  • Cutie mai mare si paturi (formele cu sapun trebuie sa stea la caldura 48 de ore dupa fabricare de aceea e indicat sa fie puse intr-o cutie si acoperite cat mai bine).
  • Otet (in caz de manevra gresita, pentru neutralizarea sodei, folosit si la curatarea instrumentatiei)
  • Ziare/hartii pentru protejarea zonei de lucru.

Observatii:

  • Toate ustensilele folosite trebuie sa fie din sticla/ceramica sau inox. Alte substante precum aluminiul pot reactiona chimic cu soda caustica, lemnul se roade iar plasticul se topeste.
  • Instrumentele folosite la fabricarea sapunului de casa este bine sa fie folosite exclusiv in acest scop.
  • Fiti foarte atenti cand manevrati soda caustica. Nu inhalati vaporii si purtati manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Stati intr-o camera aerisita cu geamul deschis, preferabil in balcon sau in curte atunci cand turnati soda in apa (soda in apa nu invers ca se poate genera o explozie). Copii si animalele nu trebuie sa fie in zona.
  • Desi numele sodei caustice suna destul de infricosator, fara soda caustica nu exista sapun. Saponificarea reprezinta reactia dintre un acid si o baza. Corpul gras sau uleiul este acidul, iar soda caustica este baza.
  • Fiecare ulei are un indice de saponificare diferit (adica necesita o cantitate diferita de soda caustica pentru a se transforma in sapun). In cazul in care folositi mai multe uleiuri este necesar sa calculati indicele de saponificare ale tuturor.

Fabricarea propriu-zisa a sapunului:

Pregatiti tava sau formele in care puneti sapunul. Daca folositi forme, ungeti-le cu ulei si asezati folie de-asupra.

Cantariti uleiul sau uleiurile.
In cazul in care utilizati mai multe tipuri de uleiuri, cantariti-le separat deoarece fiecare are un indice de saponificare diferit (adica necesita o cantitate diferita de soda caustica pentru a se transforma in sapun). Calculati necesarul de soda caustica si de apa in functie de cantitatea si tipul de ulei folosit. Puteti utiliza pentru calcul site-ul Calcul

Turnati soda in vasul continand lichidul ales (apa, ceai, suc fructe) asezat in prealabil intr-o oala cu apa rece. Topirea sodei caustice reprezinta o reactie exoterma si lichidul se va incalzi foarte tare. Atentie inca o data, soda in apa NU INVERS!

Masurati temperatura. Asteptati pana ajunge la aproximativ 40 grade Celsius.
Incalziti uleiurile in bain-marie. Verificati temperatura si asteptati sa ajunga tot la 40 grade Celsius.
Turnati soda topita (dizolvata) in lichid in vasul cu ulei, amestecand continuu cu lingura de inox sau un tel. Incercati sa nu inhalati aer dinspre oala.

Folosind blenderul amestecati pana cand lichidul are consistenta unei budinci. Daca folositi doar uleiuri lichide (floarea soarelui, masline) dureaza mai mult va dura mai mult pana cand pasta se ingrosa (pana la 30 de minute). Amestecand si cu uleiuri solide (cacao, cocos, palmier etc) durata este de maxim 15 minute.
In momentul in care pasta este omogena si ingrosata adaugati ingredientele secundare: uleiurile esentiale, tarate, zatul, argila, uleiurile mai speciale in cantitati mai mici, plantele.
Turnati pasta in forme.

Tineti formele la cald pentru 1-2 zile intr-o cutie acoperita cu paturi.
Dupa 2 zile scoateti sapunul din forme, in caz ca este nevoie, taiati-l si lasati-l la uscat intr-un loc aerisit pentru urmatoarele de 4-6 saptamani, intorcandu-l din cand in cand. Abia dupa perioada de 4-6 saptamani este terminat procesul de saponificare. In acest timp sapunul este foarte coroziv! Folositi manusi de fiecare daca cand il atingeti.

Dupa 4-6 saptamani puteti verifica PH-ul cu o hartie speciala gasita in mod normal in farmacii (valorile normale pentru sapun de casa sunt intre 8-10). Umeziti sapunul si aplicati hartia cateva secunde secunde. Daca ati calculat corect cantitatea de soda caustica necesara pentru uleiurile folosite, nu ar trebui sa aveti nici o problema oricum dupa perioada mentioanta.


Articol preluat de pe http://remedii.net/sapun-de-casa-fabricat-la-rece/

Sapun lichid homemade

-1 cana de fulgi de sapun;
-2 cani apa clocotita;

Optional:
-o lingura de glicerina/o lingura de ulei vegetal presat la rece.
-cateva picaturi de uleiuri esentiale dupa preferinte ori pulberi de plante sau cafea macinata,

Se toarna apa clocotita peste fulgii de sapun, se amesteca bine pana se dizolva, iar atunci cand aproape s-a racit se adauga uleiurile esentiale ori plantele/cafeaua alese. Solutia se pastreaza intr-un fost recipient de sapun lichid.

 Ingredientele de baza pentru un sapun lichid sunt urmatoarele:
1.apa distilata sau apa obisnuita de la robinet daca urmeaza sa folositi produsul imediat
2.surfactanti, care curata si igienizeaza pielea, un surfactant natural este gelul de aloe vera
3.humectanti care atrag umezeala din aer spre piele,mierea sau glicerina vegetala sunt variante naturale
4.agent de ingrosare cum ar fi gelul de aloe vera,guma guar sau guma xantar
5.emolienti pentru a catifela pielea,ulei de jojoba, de migdale, de cocos
6.conservanti naturali cu efect antiseptic, uleiuri esentiale de lamaie, tea tree,lemongras, vetiver,grapefruit
7.agenti de exfoliere optional, pentru indepartarea celulelor moarte,acid citric si acid malic, sunt variante naturale, continute de mere, pere, capsuni, zaharul de trestie.
8.parfumanti, in general se folosesc uleiurile esentiale

Solutii bio pentru par

Solutie de par pentru a inlatura efectul dur al apei
  •   1ou
  • coaja de ou plina cu ulei de masline
  • un sfert de castravete curatat
Amesteca oul, uleiul de masline si castravetele curatat. Intinde amestecul prin par, lasa timp de 10 minute, apoi clateste cu atentie. Pentru rezultate excelente de-a lungul anului, fa acest tratament o data pe luna.

Spray pentru par cu firul delicat

  • 1 lamaie
  • 2 cesti cu apa
La aceste cantitati se obtine o ceasca, o ceasca si jumatate de Spray de lamaie. Taiati lamaia intr-un bol de lemn ca sa nu pierdeti nici o picatura de suc. Puneti lamaia taiata in apa si puneti la fiert intr-un vas bine inchis. Fierbeti amestecul pana cand lichidul scade la jumatate.
Strecurati cu tifon curat sau o bucata de matase intr-o sticla extrem de curata si care poate deveni usor un spay. Daca simtiti ca amestecul este prea concentrat, adaugati jumatate de ceasca de apa.
Dati pe par ori de cate ori e nevoie. Pentru ca este delicat, fara alcool sau substante chimice, amestecul poate fi folosit si pe parul copiilor. Ar trebui sa fie realizata odata la 4-5 zile si tinuta in frigider. Puteti inlocui lamaia cu o portocala in cazul parului uscat.

Ulei de lavanda si rozmarin

  • 30 g de ulei rozmarin
  • 4 g de uilei de lavanda
Pur si simplu amestecati cele doua uleiuri si depozitati-l intr-un loc intunecat sau intr-o sticla inchisa la culoare, ce nu lasa lumina sa treaca. Amestecul va ajunge aproximativ 6 luni. Puneti cateva picaturi de ulei in palma, treceti perii pieptenului sau a periei peste mana si apoi pieptanati-va.

Balsam cu miere si rozmarin

Caldura extrema si frigul pe care il induram pet imp de iarna pot sa faca chiar si un par superb sa arate si sa se simta ca un pai. Acest balsam hranitor amesteca mierea pentru stralucire, uleiul de masline pentru hidratare si ulei esential de rozmarin pentru a stimula cresterea parului.
  • Jumatate de ceasca de miere
  • Un sfert de ceasca de ulei de masline caldut
  • 4 picaturi de ulei esential de rozmarin
  • 1 lingurita de Xanthum gum – agent ce ofera amestecului consistenta
Puneti toate ingredientele intr-un bol micut si amestecati-le cu atentie. Amestecul se toarna intr-o sticla de plastic curat, cu un capac curat ce astupa bine gura sticlei.
Aplicati o mica cantitate pe parul usor umed. Masati scalpul si intindeti amestecul pe tot parul, pana la ultima suvita. Acoperiti-va parul cu un prosop cald si asteptati 30 de minute. Apoi, samponati-l usor si clatiti cu apa rece.
Uscati-l ca de obicei si bucurati-va de stralucirea, moliciunea si sanatatea unui par tratat natural.

Retete de crema homemade si praf de dinti

Crema de fata
  • 1 lingurita de ulei de masline
  • 1/2 lingurita de miere
  • 1/2 lingurita de ceara de albine
  • 1 lingurita si jumatate de gel de aloe vera
  • 5 picaturi de ulei de argan
Se topeste ceara de albine la bain marie. Se adauga lingurita de ulei de masline si se amesteca pana se topeste din nou ceara. Puneti apoi mierea si amestecati pana se topesc. Luati de pe foc. Puneti gelul de aloe si uleiul de argan. Amestecati bine pana se omogenizeaza. Turnati intr-un recipient, preferabil de sticla. Lasati sa se intareasca crema in recipient. Nu puneti capacul decat dupa ce se intareste.

Crema gat si decolteu

10gr de unt de shea bio
10 gr de ulei de cocos bio
cateva picaturi de ulei de argan
cateva picaturi de ulei de rosa mosqueta
cateva picaturi de ulei de migdale

Untul de shea si uleiul de cocos se topesc la bain-marie, se amesteca pentru omogenizare si apoi se adauga uleiurile.Daca vreti o crema mai lichida puteti pune mai mult ulei daca o vreti mai solida puneti mai putin.

Praf de curatat dintii
argilă pulbere (dacă aveți granule, le puteți zdrobi)
bicarbonat de sodiu alimentar
sare de bucătărie
ulei esențial de mentă și/ sau salvie/ rozmarin (opțional)
Cum se procedează:
Ingredientele se amestecă în cantități variabile – eu am folosit în cea mai mare măsură argilă, apoi bicarbonat, iar sarea am pus-o în cantitatea cea mai mică.
Se pun ingredientele într-un recipient  se adaugă câteva picături de ulei esențial și se amestecă din nou  cu un bețițor din lemn.
Se păstrează foarte bine în baie, în recipientul închis. Praful se ia cu periuța de dinți umezită cu apă și se folosește normal, ca orice pastă de dinți.
Curăță foarte bine, este natural și, datorită uleiurilor esențiale, împrospătează respirația.

DEODORANT SOLID HOME MADE

Aveti nevoie de:
- 6 ml ceara de soia (o prefer celei de albine pentru ca nu are miros si nu risc modificarea combinatiei de uleiuri esentiale)
- 4 ml ulei de jojoba (este uleiul de baza fara termen de valabilitate - nu rancezeste niciodata)
- 25-30 picaturi de uleiuri esentiale

Cum procedati:
- se topeste ceara de soia si apoi se masoara cei 6 ml necesari cu o seringa gradata 
- intr-un recipient se amesteca ceara cu uleiul de jojoba peste care se adauga combinatia de uleiuri esentiale dorite
- toata minunea de mai sus se amesteca timp de 30 secunde pe o baie de aburi ca sa se intrepatrunda aromele
-cat timp este lichid, se toarna in recipiente si se lasa la racit
-cand s-a intarit, e gata de folosit. 

Reteta preluata de pe blogul de mai sus.Esentele Ameliei, un blog care merita vizitat.

ODORIZANT DE CAMERA BIO-cu uleiuri esentiale

Citrus:                                            Floral
 -25 picaturi ue lime                          -25 picaturi ue portocala
 -25 picaturi ue grapefruit                 -13 picaturi ue geranium/palmarosa
 -5 picaturi ue portocala                   -10 picaturi ue cuisoare
 -5 picaturi patchouli                         -3 picaturi ue scortisoara
 -60 ml apa distilata                          -10 picaturi absolut de iasomie
                                                            - 60 ml apa distilata
Forest                                                   Mint
-15 picaturi ue rozmarin                    -20 picaturi ue menta
-15 picaturi ue brad                           -15 picaturi ue lavanda
-15 picaturi ue roinita                        -10 picaturi ue rozmarin
-8 picaturi ue lamaie                         -5 picaturi ue benzoina
-8 picaturi ue patchouli                     -5 picaturi ue lime
-60 ml apa distilata                           -60 ml apa distilata

Se amesteca uleiurile cu cantitatea de apa distilata intr-un recipient cu pulverizator si se foloseste ori de cate ori se doreste. Toate uleiuri esentiale se gasesc in magazinele online de profil de la noi precum si in magazinele naturiste si plafaruri.
 Ca orice produse si uleiurile esentiale au contraindicatii iata o lista mai jos:
UE angelica (Angelica archangelica) - fototoxic, contraindicat in sarcina si diabet
UE anason (Pimpinella anisum) - posibil alergen, contraindicat in epilepsie, sarcina si alaptare
UE amyris (Amyris balsamifera) - fara contraindicatii
UE balsam de Peru (Myroxylon balsamum) - fara contraindicatii
UE busuioc (Ocimum basilicum) - contraindicat in epilepsie si sarcina, probleme la ficat, posibil alergen
UE bergamota (Citrus bergamia) - fototoxic
UE dafin (Laurus nobilis) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
Rasina de benzoe (Styrax tonkinesis, Styrax benzoin) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE ienibahar (Pimenta officinalis) - posibil alergen, de evitat in timpul sarcinii
UE portocala (Citrus aurantium, Citrus sinensis) - fototoxic, posibil alergen
UE piper negru (Piper nigrum) - contraindicat in sarcina si alaptare, celor cu probleme ale rinichilor, posibil alergen
UE cajeput (Melaleuca minor) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE camfor (Cinnamomum camphora) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE chimen (Carum carvi) - posibil alergen
UE cardamom (Elettaria cardamomum) - fara contraindicatii
UE samburi de morcovi (Daucus carota) - contraindicat in sarcina
UE iarba matei (Nepeta cataria) - contraindicat in sarcina
UE cedru atlantica (Cedrus atlantica) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE ienupar de Virgiana (Juniperus virginiana) - posibil alergen
UE telina (Apium graveolens) - contraindicat in sarcina
UE musetel german (Matricaria recutita) - contraindicat in sarcina
UE musetel salbatic (Ormenis mixta, Chamaemelum mixtum, Ormenis multicaulis) - fara contraindicatii
UE musetel roman (Arthemis nobilis or Chamaemelum nobile) - posibil alergen


UE coriandru (Coriandrum sativum) - fara contraindicatii 
UE scortisoara (Cinnamomum zeylanicum) - contraindicat in sarcina, alergen
UE trandafir de stanca (Cistus ladaniferus) - contraindicat in sarcina
UE citronella (Cymbopogon winterianus) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE salvie (Salvia sclarea) - contraindicat pentru hipotensivi, in timpul sarcinii
UE cuisoare (Syzygium aromaticum) - contraindicat in sarcina, persoanelor cu probleme la ficat sau rinichi
UE menta salbatica (Mentha arvensis) - contraindicat in sarcina
UE chiparos (Cupressus sempervirens) - contraindicat in sarcina si alaptare, hipertensiune
UE davana (Artemisia pallens) - contraindicat in sarcina
UE marar (Anethum graveolens) - contraindicat in sarcina
UE elemi (Canarium luzonicum) - fara contraindicatii
UE eucalipt (Eucalyptus globulus) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE fenicul (Foeniculum vulgare) - contraindicat in sarcina, epilepsie, posibil alergen
UE brad argintiu (Abies alba) - posibil alergen
UE tamaie (Boswellia carterii) - fara contraindicatii
UE galbanum (Ferula galbaniflua) - fara contraindicatii
UE geranium (Pelargonium graveolens) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE ghimbir (Zingiber officinale) - fototoxic, posibil alergen
UE graperfruit (Citrus paradisi) A NU SE CONFUNDA CU EXTRACTUL DE GRAPEFRUIT - fototoxic, contraindicat in sarcina
UE siminoc (Helichrysum italicum) - fara contraindicatii
UE hamei (Humulus lupulus) - contraindicat in starile depresive, posibil alergen
UE isop (Hyssopus officinalis) - contraindicat in sarcina, hipertensiune si epilepsie
Absolut de iasomie (Jasminum grandiflorum, Jasminum sambac) - contraindicat in sarcina si alaptare, posibil alergen
UE ienupar (Juniperus communis) - contraindicat in sarcina si probleme la rinichi
UE lavanda (Lavandula angustifolia) - fara contraindicatii
UE roinita (Melissa officinalis) - posibil alergen
UE lamaie (Citrus limon) - fototoxic, posibil alergen
UE lemongrass (Cymbopogon flexuosus) - posibil alergen
UE litsea (Litsea cubeba) - posibil alergen
UE leustean (Levisticum officinalis) - contraindicat in sarcina
UE nucsoara (Myristica fragrans) - contraindicat in sarcina
UE mandarina (Citrus reticulata) - usor fototoxic
UE manuka (Leptospermum scoparium) - fara contraindicatii
UE maghiran (Marjorana hortensis) - contraindicat in sarcina
UE smirna (Commiphora myrrha) - contraindicat in sarcina
UE mirt (Myrtus communis) - fara contraindicatii
UE neroli (Citrus aurantium) - fara contraindicatii
UE niaouli (Melaleuca viridiflora) - fara contraindicatii
UE lichen de prun (Evernia prunastri) - contraindicat in sarcina si epilepsie
UE opopanax (Commiphora holtziana) - fototoxic
UE oregano (Origanum vulgare) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE palmarosa (Cymbopogon martinii) - fara contraindicatii
UE seminte de patrunjel (Petroselinum sativum) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE patchouli (Pogostemon cablin) - fara contraindicatii
UE pin (Pinus sylvestris) - contraindicat in sarcina si alaptare, posibil alergen
UE trandafir (Rosa Damascena) - contraindicat in sarcina
UE rozmarin (Rosmarinus officinalis) - contraindicat in sarcina, epilepsie si alaptare
UE lemn de santal (Santalum alba) - fara contraindicatii
UE cimbru de gradina (Satureja montana) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE tsuga (Tsuga canadensis) - fara contraindicatii
UE sunatoare (Hypericum perforatum) - contraindicat in sarcina
UE craita (Tagetes minuta) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE tangerina (Citrus reticulata) - usor fototoxic
UE tarhon (Artemisia dracunculus) - contraindicat in sarcina
UE tea-tree (Melaleuca alternifolia) - posibil alergen
UE tuia (Thuja occidentalis) - contraindicat in sarcina, posibil alergen
UE valeriana (Valeriana officinalis) - fara contraindicatii
UE vetiver (Vetiveria zizanoides) - fara contraindicatii
UE coada soricelului (Achillea millefolium) - contraindicat in sarcina
UE ylang-ylang (Cananga odorata) - contraindicat in sarcina si alaptare

EPILARE CU ZAHAR ACASA

Aveti nevoie de:
1 vas metalic, 1 cana zahar, sucul de la o lamaie(preferabil verde), apa.

Pasul 1:  sucul de  la o lamaie se stoarce in vasul metalic
Pasul 2: 1 cana de zahar se amesteca cu sucul de lamaie pana se omogenizeaza si ajunge la consistenta  unui sirop
Parul 3: se da la foc foarte mic si se amesteca continuu pana incepe sa fiarba si  culoarea devine aurie-caramel. Tot procesul termic dureaza cca 10 minute
Pasul 4: luati de pe foc  si lasati sa se raceasca pana cand amestecul poate fi modelat cu mana, formand o bila. Ar fi  bine ca mainile sa fie umezite, evitand astfel lipirea pastei de maini. Bila se intinde pe portiunea de piele unde doriti sa indepartati pilozitatiile urmand sa  trageti in sensul cresterii  parului.

Procedeul se poate urma pana indepatati toate firele nedorite de par. Repetarea este necesara de obicei in cazul firelor de par groase cu radacini puternice.

Beneficiile epilarii cu zahar: metoda este  comoda si la indemana, se poate realiza si acasa chiar si in zonele mai putin accesibile vederii, neiritand pielea. Bila de caramel se lipeste  doar de firele de par nu si de piele.

FRUCTELE SI LEGUMELE IN AJUTORUL FRUMUSETII

Pentru a avea un ten proaspat este necesar sa-i cunoastem caracteristicile, sa stim daca este gras, uscat, mixt sau normal.
Pentru aceasta se face testul cu foita de tigara. Se spala fata demachiata cu un sapun neutru si dupa 3 h, cand pielea si-a recapatat aciditatea, se aplica foita pe diferite regiuni ale fetei. Ne uitam de fiecare data la transparenta foitei pe care o are in lumina. Daca apare patata inseamna ca tenul este gras. In general pielea are pH-ul usor acid. Daca pH-ul este alcalin, pielea devine vulnerabila la infectii (cosuri, iritatii, roseata).
Tenul gras are o secretie prea mare de sebum, este lucios, cu porii dilatati. Ridarea apare mai greu la aceste persoane, dar frecvent apar puncte negre pe o piele aspra. Punctele negre se infecteaza usor si apar cosurile. Apa de spalat va fi la temperatura camerei. Uneori este buna alternarea cald-rece, care imbunatateste circulatia sangelui si ajuta hranirea pielii. Sunt bune lotiunile cu suc de castraveti. Inchiderea porilor se poate realiza cu lapte crud sau apa de tarate, amestecat cu zeama de lamaie. Tenurile cu tendinta la acnee se vor sterge cu iaurt, lapte batut care maresc aciditatea pielii. Dupa spalatul pe cap, cand porii sunt dilatati sau dupa baia de abur cu plante, se vor scoate punctele negre (cel mai bine de catre cosmeticiana) si se va freca fata cu tarate de grau + malai + un varf de cutit borax sau bicarbonat. Cremele de fata, mastile vor fi adecvate tipului de ten.
Pentru toate tenurile foarte buna este masca pe baza de alge. l2c752ls25hlo
Regimul alimentar este necesar mai ales la persoanele cu ten gras.
Se vor consuma alimente bogate in biotina: galbenus de ou (cu prudenta, deoarece contine colesterol), drojdie de bere, soia, nuci, cereale integrale.
Pielea uscata are o secretie insuficienta de sebum si porii putin aparenti. Este fragila, iritabila, se descuameaza usor, prezinta devreme riduri. La curatirea fetei, cel mult se va folosi un sapun de barbierit sau pentru copii. Cel mai indicat este un lapte demachiant gras. in special iarna, crema de fata trebuie sa fie grasa. Cremele de fata trebuie sa contina cat mai putine chimicale si cat mai multe produse naturale (ceara, lanolina, cetaceum sau grasime de balena, camfor cu multiple virtuti terapeutice - este rasina unui copac originar din sudul Chinei, tinctura de benzoe - cu rol de conservant, dezinfectant si aromatizant - obtinut din arborele benzoe), vitamine, ceai, miere, laptisor de matca, unt de cacao. Daca reusiti sa obtineti aceste produse, preparati cremele in casa.
Se poate folosi cu mult succes o crema de fata ce continea camfor, se poate folosi o crema care contine aproape toate produsele naturiste enumerate mai sus. Mastile cu caimac sau smantana, galbenus, drojdie de bere, fructe sunt bine venite.
Se consuma alimente care contin albumina: soia, peste, fructe si legume bogate in vitaminele C si A.

Deshidratarea pielii poate surveni la orice tip de ten, mai ales la pielea uscata. Este o piele ofilita, stearsa, ridata, lipsita de elasticitate si suplete. Are adesea o reactie alcalina. Favorizeaza deshidratarea: caldura, soarele, frigul si vantul, tulburarile glandelor supra­renale si ale tiroidei. Alimentatia este importanta. Trebuie evitata nervozitatea, insomnia. Nu se va fuma, se va bea foarte putin alcool si multe lichide. Se impun compresele caldute cu infuzii de flori. Se vor folosi creme hidratante care contin ulei de masline sau de plante (sunatoare etc.) si ceaiuri de plante, lanoline, unt de cacao. Se va face un masaj pentru mentinerea vitalitatii si elasticitatii pielii si a muschilor. Aceleasi masuri se vor lua si pentru pielea gatului.

Foarte important pentru mentinerea vitalitatii si elasticitatii pielii si a sanatatii pielii este masajul facial. El se efectueaza prin urmatoarele miscari:
1.   Miscari de mangaiere, de jos in sus.
2.   Miscari energice:
- pianotatul executat cu 4 degete, ca la pian;
- tapotatul - miscari scurte si ritmice aplicate cu toata fata palmara a degetelor;
- framantatul intre degetul mare si celelalte degete, ca la framantarea aluatului;
- ciupitul facut mai mult cu doua degete;
-  frictionarea cu presiune folosind pulpa degetelor;
- palmuitul cu usoare palmuiri.
Etapele de curatire si ingrijire a tenului, efectuata cel putin o data pe luna, sunt urmatoarele:
1.   Demachiere.
2.   Abur cu plante medicinale.
3.   Curatirea porilor.
4.   Stergere cu alcool camforat.
5.   Aplicarea unei masti hranitoare, 10-20 min., apoi curatarea fetei.
6.   Aplicarea cremei cu miscari de mangaiere.
7.   10-15 min. masaj:
- pe frunte, in zig-zag sau circular, de la radacina nasului la tample ;
-  la ochi, cu mana stanga sustinem coada sprancenei, cu dreapta executam miscari circulare urmate de miscari vibratorii;
-  la obraji - miscari semicirculare de la aripile nasului, de la coltul gurii, de la barbie spre tample. Miscarile vor fi ascendente. Se fac ciupituri, tapotari, palmuit etc.;
- gatul va fi masat de sus in jos si cu dosul palmei lovim usor maxilarele in sens ascendent (ca sa nu fie obrajii cazuti).
•    Pentru inlaturarea ridurilor si un ten frumos, in cartea Policlinica la domiciliu, 1985 se recomanda in regim exclusiv de cruditati, urmatorul suc (RF93): 250 g morcov + 100 g sfecla + 250 g castraveti + 50 g miere.
•    Masca gomaj, care curata automat, aplicata o data pe luna: se amesteca un albus de ou batut cu 2-3 lingurite malai si se aplica pe piele. Se lasa 20 min. dupa care, cu o bucata de tifon umezit, se freaca pielea cu mici miscari circulare, timp de 2-3 min. Apoi se spala cu apa calduta si se unge cu crema.
Masti de fata
•    Cu alge marine - hidrateaza, netezesc, curata, descompun celulele adipoase. Algele sunt bogate in minerale, vitamine.
•    Cu aloe vera - hidrateaza, vindeca cosurile, este antibiotic. Este bogat in vitamine si minerale. Concentratia de gel sa fie 20%.
•    Cu argila - este calmanta si astringenta. Curata tenul. Scoate punctele negre, acneea, eruptiile, cuperoza si ridurile. Este ideala pentru ten gras. Caolinul este o argila alba, care absoarbe foarte bine murdaria purificand tenul.
•    Laptisor de matca - care contine albumina, lipide, vitamina B, enzime si microelemente. intaresc tesuturile slabite si vitalizeaza tenul obosit.
•    Laptele contine acid lactic care intareste stratul protector al pielii si il curata. Branza de vaci hidrateaza, iar smantana calmeaza. •    Ten seboreic, gras, cu pori dilatati: in 100 ml otet de mere se pun frunze de papadie. Se lasa la macerat in frigider 5 zile, apoi se strecoara. in lichidul rezultat se adauga 30 de picaturi cu tinctura de propolis. Se aplica seara, in amestec cu putina argila.
•    Patlagina + argila sau amidon; fructe (struguri negri, capsuni, grapefruit) + drojdie de bere sau tarate + albus.
•    Musetel (datorita azulenului are actiune antiseptica), podbal, brustur, cimbrisor, cimbru, hamei, nuc (astringent), menta, salvie (astringenta si antiseptica), ceai chinezesc, marar (extern); - masca din fructe de tomate (rosii); lotionari cu suc de lamaie, castravete + alcool, masca de fragi + albus batut, Floriten 2 Plafar - infuzie + amidon; esenta de casul-popii - nu ne mai clatim cu apa limpede - sau infuzie de salvie si apoi esenta de casul-popii. Tratamentul se face zilnic.
•    La tenul gras, dupa demachiere se da pe fata cu apa cu 2-3 picaturi de otet, pentru a reface aciditatea.
•    Lotiune astringenta: decoct din 25 g cimbru si 25 g salvie/1 1 apa + 10% alcool rafinat.
•    Pentru ten cuperozic: se amesteca 2 lingurite cu miere cu 20 g infuzie de cimbrisor si argila. Se aplica seara, apoi se unge fata cu o crema hidratanta anticuperozica.
•    Pentru ten ridat: se amesteca 2 lingurite miere cu 20 g decoct de radacina de nalba + argila. Se aplica seara, apoi se unge fata cu o crema adecvata.
•    Pentru ten cu pete maronii: infuzii de salata + patrunjel + argila.
•    Tenuri uscate (plante care activeaza circulatia periferica si emoliente): galbenele (activeaza circulatia periferica), musetel (activator, antiseptic), sunatoare (stimuleaza tenurile uscate, ridate), radacina de nalba (emolienta), flori de crin (infuzie + miere extern) - suc de pepene galben; demachiant de suc de castravete (200 ml) + alcool (100 ml); lotionari cu macerat la rece de samburi de gutuie (2 linguri/1 cana apa); comprese cu decoct de salata verde sau laptuca (1 capatina/1 1 apa); masca cosmetica cu Floriten 1 Plafar + amidon; suc de aloe - se aplica seara pe fata, se lasa pana dimineata. Destupa porii, contra punctelor negre, impuritatilor de pe piele: menta; dimineata se bea ceai de frunze de nuc sau de cicoare.
•    Pentru descuamarea pielii se foloseste crema RADEX, produsa de „Plantavorel", Piatra-Neamt. Alifia este preparata din catina, tataneasa si galbenele. Se poate face o cura de o saptamana cu bere (intern cate 1 pahar si extern pe obraz prin tamponari repetate).
•    In farmacii exista o gama larga de produse cu extract de castana de India, un regulator al circulatiei periferice, cu rol vasoconstrictor. Gama este completa: demachiant, creme, fiole.
•    Masca de hrean macerat 10 zile la cald. Se tine 15 min. Se spala cu apa foarte calda, apoi cu apa rece.
•    Masca de patrunjel frunze, taiate marunt (terci). Se spala cu apa foarte calda, apoi cu apa rece (dupa scoaterea mastii).
•    In toate mastile de fata pentru ingrijirea tenului, se folositi argila care atenueaza ridurile, cuperoza, acneea etc.
•    Suc de dragaica; infuzie de dragaica.
•    Se mananca leurda, se iau 10-15 picaturi/zi esenta de leurda (frunze, toamna bulbi, cu rachiu 38-40%, 2 saptamani la macerat).
•    Suc sau piure de fructe (avocado) + amidon (sau argila) + smantana + galbenus.
•    30 g drojdie de bere + putina miere + vitamina F sau A + laptisor de matca + macerat de radacina de nalba (buna si pentru ten acneic sau ridat).
Fructe pentru masca ten uscat: caise, piersici, pepene galben, portocale.
-  morcov + iaurt sau branza de vaci + ulei de masline (morcovul tonifica pielea si intareste tesuturile).
- argila + suc de castraveti.
•    Pentru pori dilatati:
-  se tin pe fata: castraveti (sau rosii, struguri cruzi, gutui, lamai, capsuni) + albus + drojdie + miere + malai (tarate sau argila);
- se macina seminte de castravete, dovleac, pepene galben. Se ia cate o lingura din fiecare praf si se dilueaza cu lapte sau smantana. Se aplica masca 30 min. apoi se spala cu apa de trandafiri calduta. Apa de roze se obtine prin macerarea petalelor de trandafir in foarte putin alcool si diluarea cu apa distilata.
•    Se consuma: morcov, varza, patrunjel, praz, caise, portocale, cirese, gutui, pepene galben, piersici, mere, struguri, migdale dulci, argila. Mie mi s-a imbunatatit calitativ tenul (am 50 ani si nu am riduri, am tenul luminos) cand am introdus regimul de dezintoxicare, cu 10 ani in urma.
•    Ten palid: ceai de arnica (extern - comprese cu infuzie - activare a circulatiei periferice).
•    Tenuri inrosite, iritate: coada-soricelului, musetel, papadie, pin, radacini de morcov, nalba, nufar alb (roseata), frunze de patrunjel, muguri de pin (extern - ceai calmant); masca cu morcov ras, simplu sau cu smantana; lotionari cu suc proaspat.
Lotiuni tonice
In general, lotiunile tonice nu vor contine mai mult de 5% alcool. Astfel, lotiunea de castraveti se face punand la un litru zeama de castraveti, 250 ml alcool (bun pentru toate tenurile). Nu se vor folosi lotiuni cu alcool la tenuri deshidratate.
•    Lotiune pentru ten gras: 30 g coaja de stejar (sau 25 g frunze de mur), busuioc si levantica la 1 1 apa, macerat 7 zile in alcool.
•    Lotiune pentru riduri: 15-20 petale de mac salbatic infuzate in 250 ml apa.
•    Lotiune pentru pete de la sarcina: infuzie cu o legatura frunze de patrunjel la un litru de apa.
•    Lotiune pentru pistrui: suc de lamaie usor sarat.
•    Lotiune pentru pete pe fata : macerat de papadie in apa distilata.
•    Lotiune pentru ten deshidratat: macerat din 50 g radacina de nalba maruntita intr-un litru de apa de ploaie sau distilata.
Lotiunile fara alcool trebuie folosite repede.
Cuperoza - Tulburari de circulatie la fata, ce se manifesta prin roseata intensa, mai ales pe nas, frunte, obraji; retele de vinisoare rosii si vinetii pe nas si pometii obrajilor). Se folosesc plante emoliente, decongestionante.
•    Decoct cu 70 g flori de tei (cu frunze mari)/l 1 apa ; radacina de nalba; flori de nufar alb (4 flori/1 1); salata; patrunjel zdrobit - cataplasme.
•    Decoct cu 100 g laptuci/l 1 apa, fierte de 2 ori - spalaturi sau comprese.
•    Infuzia de izma inlatura roseata; flori de nalba; levantica - spalaturi sau comprese.
•    Decoct din 30 g radacini dracila sau coaja/l 1 apa ce se fierbe 15 min. Se beau 4 cesti/zi si comprese.
•    Cataplasme cu radacini de stevie salbatica zdrobita sau comprese. Decoct cu 20 g radacini/ 1 1 apa.
Tenuri ridate
•    Lotiune contra aparitiei ridurilor: coaja de la 2 gutui macerata 15 zile in 200 ml rachiu slab.
•    Comprese cu musetel, radacini de nalba, podbal, hasmatuchi.
•    Masca cu Floriten 1 sau 2 + amidon; masca cu argila.
•    Ceai de dragaica (sanziene).
•    Formula AS, 1997 , da urmatoarea reteta: in fiecare dimineata, se ung fata, gatul, mainile cu urina. Dupa 1/2 h se spala pe locurile unse cu ceai de tei.
Se aplica masti si se consuma fragi, capsuni, caise, laptisor de matca.

joi, 23 iunie 2011

SUCURILE DE FRUCTE

Prepararea
Sucurile se obtin cu ajutorul unui storcator de fructe cu centrifuga. O mare importanta o are spalarea fructelor si legumelor, cat si sterilizarea cu apa fiarta a aparaturii in care se face sucul.

Administrarea

Necesarul de suc, intr-o cura de sanatate, poate varia intre 0,5 si 5 l pe zi. Recomandam sa se bea atat cat se poate, fara a simti ca exageram. Eventual, sucurile pot fi diluate cu apa de izvor sau apa minerala, daca sunt prea concentrate sau nu sunteti obisnuiti cu gustul lor. Se consuma dimineata pe stomacul gol, sorbindu-se cantitati mici si savurand fiecare inghititura, dar se pot consuma si in restul zilei, intre mese. Pentru a avea efecte perceptibile, e necesar sa urmati un regim alimentar de crutare (fara grasimi, prajeli, rantasuri, carne, margarina, zahar, cafea), iar cura sa dureze un timp suficient (de la cateva zile pana la o luna). La alegere, daca va permite constitutia, se pot consuma 1-2-3 zile numai sucuri. Persoanele slabe, anemice, bolnavii psihic sau cei ce sunt afectati de boli organice grave (tuberculoza, tulburari de ritm cardiac, diabet zaharat etc.) vor evita aceasta alternativa severa.
In timpul curei cu sucuri se va tine seama de urmatoarele:

1. In regenerarea naturala a organismului, actiunea de curatare pe care o au sucurile este insotita de o perioada de jena sau dureri.

2. Dupa aceasta perioada, poate aparea o coloratie galben-bruna a pielii sau chiar pete rosiatice in diverse regiuni ale corpului, ceea ce indica evacuarea bilei reziduale sau a substantelor daunatoare, in cantitati mai mari decat pot elimina organele in mod obisnuit. Dupa un timp, aceasta coloratie a pielii dispare. La unele persoane poate chiar sa nu apara deloc.

3. Regimul alimentar de crutare se va tine tot atatea zile cat a durat si cura cu sucuri, pentru a beneficia cat mai mult de efectele obtinute.

Posologie

Iata in continuare, pe scurt, proprietatile si indicatiile principale ale sucurilor din fructe si legume.

1. SUCUL DE MERE

Sucul de mereSe folosesc mere dulci, ionatane sau galbene. Ele stimuleaza functiile ficatului si ale rinichilor. Sucul de mere este un bun tonic muscular si al sistemului nervos, antiseptic intestinal, antireumatismal, antiaterosclerotic, indicat in cazurile de guta, bronsite, cardiopatie ischemica. Persoanelor obeze li se recomanda "zile de mere" in care sa se consume cate 1 kg de mere sau suc pe zi, fara alte alimente. Sucul de mere poate fi amestecat cu sucul de legume pentru a le oferi acestora un gust mai bun.
Extern: Sucul de mere este un bun intaritor al tesuturilor, folosindu-se in lotiuni pentru fata (in acneea juvenila sau in cosmetica), comprese pentru sani (in perioada de crestere a acestora, la pubertate sau in mastoza sclerochistica).
Poate fi utilizat, de asemenea, ca gargara, in bolile de gat (faringite, amigdalite, anghine).

2. SUCUL DE PERE

Bogat in glucide, protide, fier, mangan, vitamina A, este depurativ, diuretic, eliminator al acidului uric, remineralizant, indicat in anemii, surmenaj, tuberculoza, constipatie. Este astringent si calmeaza durerile. Este mai putin recomandat insa celor cu digestie dificila, cu tractul digestiv iritat sau cu hemoroizi, datorita celulelor pietroase sau scleridelor din pulpa.

3. SUCUL DE PRUNE

Stimulent nervos, energetic, diuretic, laxativ si dezintoxicant, se recomanda in cazuri de: reumatism, arterioscleroza, hipertensiune si stari febrile, astenii. Sunt indicate soiurile dulci, bine coapte. Pentru efectul laxativ, 8-20 bucati sunt suficiente dimineata.
Extern: sucul de prune se foloseste ca masca cosmetica astringenta timp de 20 de minute, apoi fata se spala cu apa de trandafiri, mai ales daca tenul este gras, cu porii dilatati.

4. SUCUL DE COACAZE


Actioneaza asupra circulatiei sangelui, asupra ficatului (insuficienta si congestie hepatica) si inflamatiilor cailor urinare. Este un bun diuretic, digestiv, depurativ si antireumatic. Necesarul este de aproximativ 100 ml/zi.

5. SUCUL DE STRUGURI (mustul)

StruguriCunoscut sub numele de "sange vegetal" are o valoare calorica mare: 900 calorii/l. Are efect diuretic, provoaca o hipersecretie si epurare biliara. Este indicat dispepticilor, litiazicilor biliari si urinari, artriticilor, in intoxicatii cronice, constipatie, hemoroizi si in afectiuni ale pielii (dermatoze). Pentru persoanele aflate in convalescenta, anemici, copii sau batrani, se recomanda 500 ml suc de struguri pe zi.

6. SUCUL DE MORCOVI

Contine fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare tesuturilor si elementelor sangvine, vitamine, mai ales provitamina A, pectine. Iata cateva din indicatiile acestui suc deosebit de pretios: anemii, ulcere gastrice si duodenale, colite, enterite, diaree, intoxicatii, dermatoze exfoliative. Imbunatateste activitatea vizuala.

7. SUCUL DE CARTOFI

Este indicat in ulcere gastrice si duodenale, cate o jumatate de pahar (50 ml) de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de o luna (toamna si primavara). In diabet se recomanda mici cure de cate 10 zile, in fiecare luna. In combinatie cu morcovii sau telina in cantitati egale este deosebit de bogat in principii revitalizante.

8. SUCUL DE TELINA

Combinat cu sucul de morcov ajuta la alinarea unor afectiuni nervoase (depresii, nevroze, psihoastenii). Prin continutul de fier si magneziu este pretios pentru sange. Este drenor hepatic si renal, tonic al glandelor suprarenale, antiseptic, antireumatismal.

9. SUCUL DE USTUROI

UsturoiulEste bogat in uleiuri volatile foarte puternice si patrunzatoare, incat ajuta la dispersia mucozitatilor din cavitatile sinusurilor, din bronhii si plamani. Ajuta la eliminarea toxinelor din corp, prin pori, elimina parazitii intestinali, mareste peristaltismul intestinal.

1O. SUCUL DE CASTRAVETI


Desi are un gust nu foarte placut, este considerat a fi cel mai puternic litotriptic (dizolvant al calculilor urinari). Se recomanda in cure de cate 21 de zile, cate 200-500 ml/zi, cu regim de crutare metabolica. O alta reteta pentru dizolvarea calculilor urinari: suc de castravete (o parte), suc de sfecla rosie (3 parti), suc de morcovi (5 parti) si suc de lamaie (o parte). In aceasta perioada se fac bai calde, seara la culcare, pentru a ajuta eliminarea pietrelor de pe tractul urinar. De asemenea, regleaza tensiunea arteriala, previne caderea parului, craparea unghiilor. Se recomanda lotionari ale tenului cu suc de castravete (numit si "lapte de castravete") pentru tenurile grase, cu porii dilatati, dar si in dermatoze, inflamatii si iritatii ale pielii, arsuri, contra ridurilor. Masaj si spalaturi bucale in afectiuni ale gingiilor si dintilor.

11. SUCUL DE SFECLA ROSIE

Sucul de sfecla rosieEste unul din cele mai pretioase in refacerea globulelor rosii si a sangelui in general. In special femeilor li se recomanda sa consume sucuri de sfecla cu morcov si putina lamaie, minim 0,5 l pe zi. Baut simplu, mai mult de un pahar o data, are efect de purificare, dar da greata si ameteala, tocmai datorita efectului asupra ficatului. Initial se va consuma mai putin suc de sfecla, pana ce actiunea lui de curatire este tolerata, apoi se va creste cantitatea, pana la 300-500 ml pe zi. Sucul de sfecla rosie este deosebit de valoros, prin concentratia mare de calciu solubil pe care o contine, fiind util indeosebi in decalcificari, osteoporoza si spasmofilie. Este energetic si indicat celor care sufera de: anemie, demineralizare, tuberculoza, nevroza si este foarte eficient la menopauza.

12. SUCUL DE VARZA

Este un excelent dezintoxicant al organismului, desi are un gust putin agreabil. Contine in cantitati apreciabile calciu, iod si vitamina C. Este util in ulcere gastrice si duodenale, inflamatii intestinale, hemoroizi, constipatie, eruptii ale pielii. Singurul sau dezavantaj este balonarea pe care o provoaca, datorita actiunii lui de descompunere a deseurilor in tubul digestiv. Aceasta arata insa o situatie anormala in stomac si intestin. In acest caz, este bine sa se inceapa cura cu suc de mere o saptamana, apoi cu suc de morcovi doua saptamani si in continuare cu suc de varza.

Cura de toamna cu sucuri are efecte deosebite daca vom incerca sa includem in alimentatia noastra cotidiana si extracte lichide de fructe. Consumand in forma lor cea mai pura si usor digerabila toate roadele toamnei, aflate acum in deplina maturitate, ne intarim, practic, fiecare organ al corpului, fiecare celula in parte, pregatindu-le sa reziste pentru batalia cu iarna. Desigur, vom beneficia pe deplin de actiunea miraculoasa a sucurilor de fructe si legume, numai daca vom dovedi consecventa pe toata perioada curei si vom reusi sa evitam alimentele "grele", amintite mai sus. Experienta demonstreaza valoarea inestimabila a acestor sucuri, chiar si pentru oamenii sanatosi. Un argument in plus il constituie faptul ca in clinicile oncologice din Germania, bolnavilor de cancer li se administreaza doze bine determinate de sucuri de legume si fructe, pe langa tratamentele clasice cu medicamente. Ar fi bine daca astfel de cercetari s-ar face si in clinicile oncologice din Romania.
 Scris de dr Cristian Boerescu

marți, 14 iunie 2011

DETOXIFIEREA COLONULUI

Cel mai adesea folosit este ceaiul care detoxifica tractul digestiv, pentru ca aici se strang cele mai multe toxine provenite din alimentatie, iar un sistem digestiv sanatos inseamna o silueta frumoasa.
Ceaiul detoxifiant al tractului digestiv se bea, de obicei, seara, dupa cina. Curatarea colonului se face prin ingrediente cu efect laxativ. Cura tebuie inceputa treptat, mai ales daca nu ai mai baut niciodata ceaiul respectiv. In primele 3-5 zile, ceaiul se prepara prin infuzare timp de 2 minute in 1-2 cesti de apa. Pe masura ce sistemul digestiv se obisnuieste cu aceasta cura, ceaiul se poate lasa la infuzat timp de 5 minute, devenind asfel mai tare.
Majoritatea persoanelor vor avea scaune mai dese si usoare, crampe intestinale in primele cateva zile de cura. Aceste efecte secundare vor dura putin, pana cand corpul se obisnuieste, si sunt perfect normale.
Un ceai detoxifiant bun va produce un scaun moale usor de elimnat, dar nu apos. Totusi, se poate intampla sa apara si scaune mai apoase, in special la inceputul curei. Daca apar efecte neplacute (diaree, crampe puternice) se reduce cantitatea de ceai sau timpul de infuzare.
Consistenta scaunului depinde de persoana, insa se poate ajusta cantitatea de ceai pana se obtine efectul dorit. Este de ajuns sa spunem ca scaunele nu trebuie sa devina prea apoase sau prea dese, altfel se ajunge la dezhidratare si la un dezechilibru al electrolitilor. In perioada de detoxifiere este intotdeauna bine sa bei mai multa apa pentru a mentine un nivel optim de hidratare.
 Plante cu efect laxativ sunt crusin, musetel, sunatoare, seminte de in.Se recomanda infuzia de plante sau in cazul semintelor de in o lingurita dimineata si una seara.
   Personal nu cred in metodele de curatare a colonului prin clisme cu cafea, apa plata sau produse de genul Colon Help.Cred ca un tranzit intestinal normal, o dieta bogata in fibre, legume si fructe dar si consumul a 2litri de apa zilnic duc la curatarea normala a colonului.

DETOXIFIEREA GURII

Aceasta metoda mi-a fost imparatasita de o doamna doctor de la noi din oras, dermatolog, dar care crede cu tarie in Dumnezeu si in natura.Este potrivita pentru persoanele care au  limba incarcata cu depozite albicioase sau pentru persoanele cu candidoza oro-faringo-traheala.De asemenea este indicata si persoanelor cu halena.O lingura de ulei (de preferinta de masline, dar nu e rau nici cel de floarea soarelui) se plimba prin gura cat de mult posibil,15-30minute cat rezista fiecare.Nu se vorbeste, nu se inghite.Uleiul se impinge cu limba si muschii obrazului prin toate colturile gurii ca atunci cand faci gargara.La sfarsit nu va mai fi transparent ci alb laptos.

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI

Mediul in care traim este supraincarcat de substante toxice care patrund in organism prin aerul inspirat, prin mancare si apa. Chiar si corpul nostru produce deseuri metabolice toxice care trebuie eliminate pentru a ne mentine sanatatea si fortele vitale. Corpul hranit corect elimina in mod natural aceste toxine prin plamani, piele, rinichi si intestinul gros(colon). Din nefericire, cu timpul, ca urmare a bolilor, obiceiurilor alimentare nesanatoase si a altor factori, depuratia organismului incetineste si toxinele se acumuleaza.
Exista cateva simptome care constituie semnale de alarma: depuneri pe limba, mirosul neplacutal gurii, dureri de cap, ameteli, somnolenta, apatie, oboseala, scaderea energiei, ganduri sumbre, iritabilitate, tensiune ridicata, balonari, probleme digestive.
Constipatia, depuratia insuficienta a intestinului provoaca o serie de afectiuni. Este trist dar adevarat ca organismul omului este un depozit de deseuri si toxine chiar daca aparent avem o stare buna de sanatate.
Vom expica in continuare acest aspect esential pentru sanatatea noastra. Din cauza alimentatiei gresite (cartofi prajiti, carne, mezeluri etc.) pe intestinul gros se formeaza o pelicula de materii fecale supranumita “zgura”. Aceste depuneri, in timp se pietrifica. Totodata in intestin au loc procese de putrefactie si fermentatie. Medicamentele contribuie de asemenea la “intoxicarea” corpului. Otravirea cu toxine intestinale este obstacolul esential spre longevitate. S-a dovedit ca intestinul “infundat” este cauza principala a aterosclerozei dar si a altor boli.
Colonul este organul cheie al sistemului digestiv in detoxifierea organismului. Colonul are si un rol important in absorbtia fluidelor si a vitaminelor esentiale. “Intoxicarea” intestinului gros influenteaza multe organe generind diverse probleme de sanatate: afectiuni ale stomacului, afectiuni tiroidiene, hepatice, afectiuni cardiace, pulmonare, afectiuni renale, afectiuni ale vezicii urinare si ale prostatei.
   Detoxifierea se face periodic la fiecare schimbare de sezon sau cel putin la interval de 6 luni, primavara si toamna.  Perioadele de post reprezinta ocazii foarte bune pentru detoxifiere
   Pentru eliminarea deseurilor si toxinelor din organism este bine sa adopti citeva reguli simple (pe care le voi prezenta in continuare) pe o perioada de 7-20 de zile(1-3 saptamini)
   In perioada detoxifierii este necesar sa ai vointa si sa respecti un regim alimentar strict bazat pe lichide, cruditati si produse naturiste special create in acest scop. Concomitent cu dieta se recomanda cateva masuri care vor desavarsi acest proces: mersul pe jos, masaj, sauna, reflexoterapie, sport.
  Detoxifierea nesupravegheata de un medic nu se recomanda persoanelor care sufera de boli grave si in special de boli digestive(ulcere, colite, tumori intestinale, boli renale, pietre de dimensiuni mari la rinichi sau vezica biliara). Persoanele cu probleme grave de sanatate nu vor urma o cura de detoxifiere decat la recomandarea unui medic fitoterapeut si cu avizul medicului specialist.
      CONDITIE OBLIGATORIE
Sa consumi 2-3 l de apa plata pe zi(cu inghitituri mici la interval de 10-15  minute)
     ALIMENTE RECOMANDATE

Consuma fructe crude sub forma de salate sau shakuri
Consuma fructe uscate: stafide, smochine, curmale, caise
Consuma cereale integrale, nuci, seminte(neprajite), alune(neprajite)
Consuma legume crude(in special legume verzi) sub forma de salate sau oparite
Consuma miere 1-2 lingurite pe zi(in loc de zahar)
Consuma ceai verde in loc de cafea pentru energizare
Consuma sucuri naturale(preparate in casa) si infuzii de plante
Consuma ulei de masline presat la rece adaugat la salata de cruditati
Consuma ocazional sana sau chefir(atentie la etichete, sa nu contine E-uri)
      ALIMENTE INTERZISE 
NU consuma alimente prajite
NU consuma alimente conservate sau afumate
Evita alimentele care contin E-uri(coloranti, conservanti si alti amelioratori)
NU consuma carne si mezeluri
NU consuma dulciuri(napolitane, biscuiti, prajituri, bomboane etc.)
Nu consuma paine alba, pateuri, saleuri, spaghete si orice preparat pe baza de faina alba
NU consuma: zahar rafinat, ulei rafinat, cafea, alcool si bauturi racoritoare sintetice
Nu consuma apa de la robinet
       SFATURI UTILE
    Bea in fiecare seara inainte de culcare si dimineata la sculare urmatoarea bautura: un pahar de apa plata cu sucul de la 1 jumatate de lamiie si 1 lingurita de miere
    Pentru detoxifierea vezicii biliare si a ficatului bea in fiecare dimineata pe stomacul gol: 1 lingura de ulei de masline virgin amestecat cu putin suc de lamiie(apoi stai 20-30 minute culcat pe partea dreapta). Am incercat aceasta metoda si efectele sunt extraordinare. Crizele de dischinezie biliara vor disparea definitiv.
   Exercitiile fizice, mersul activ stimuleaza sistemul cardiovascular si procesele metabolice in organism, intensificand functiile naturale de depuratie
   In perioda detoxifierii este posibil sa ai senzatii neplacute: dureri de cap, transpiratii mirositoare, scaune urite, iritatii ale pielii, stari de greata. Nu abandona ! Ai suficiente motive sa te bucuri ! Corpul tau va elimina toxinele si deseurile. Dupa cateva zile te vei simti minunat !
Incearca cel putin 1 zi pe saptamina sa maninci numai “hrana vie”. Deci nu consuma mancare gatita ci numai alimente nutritive in stare naturala: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, apa, infuzii de plante etc.